На місці карстової печери утворився величезний провал

Вчора, 1 жовтня, вночі біля Трускавця (Стебник) сталося обрушення карстової печери в колишніх місцях видобутку солі. Утворився величезний провал, який, на щастя, знаходиться не надто близько від населених пунктів і метрах в 500 від дороги.

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський написав у Фейсбуці:

«Сьогодні вночі в зоні розробок Полімінералу (Стебник) над старою карстовою порожнечею 100х 100 метрів обрушився звід. Локація обвалу 500 метрів від дороги Дрогобич-Трускавець. Обвалилася зона діаметром 300 метрів на глибину до 50 метрів. Обвал прогнозувався давно. Небезпеки Трускавцю і його мінеральним родовищам ніякої. На місці обвалу згодом може утворитися водойма з високою мінералізацією води за типом Мертвого моря».

На відміну від оптимістично налаштованого мера жителі Львівської області налаштовані більш насторожено: вони вважають, що такий близький від дороги провал може вплинути на рельєф.

Андрій Кульчинський пообіцяв, що те, що трапилося буде комплексно обстежено профільним інститутом і, в разі необхідності, дорогу відведуть в сторону.

Як вважають місцеві дослідники, це не природні, а техногенні наслідки, отримані від невмілого і недбалого використання підземних надр, які не тільки псують природу (очікувати водойми – дивно і безглуздо), але і являють собою небезпеку для людей. Хоча, як вважають оптимісти, це може принести своєрідний приплив труістов-екстремалів в регіон.

Подібні провали є на Закарпатті, теж на місці видобутку солі, – в Солотвині. Але там ситуація складніша: прямо на краю провалу – будинки місцевих жителів.