Воронцовську колонаду відкрили після реставрації

31 серпня 2019 року в рамках святкування 225-річчя Одеси відбулося урочисте відкриття після реставрації Воронцовської колонади.

Відкриття супроводжувалося півторагодинною концертною програмою «Fusion Fest» Одеського муніципального театру духової музики ім. А. Саліка.

Гостями свята стали офіційні іноземні делегації,  які прибули на святкування ювілею Одеси. Подивитися на велич і красу оновленої колонади прийшли сотні одеситів.

Одеський міський голова Геннадій Труханов привітав з довгоочікуваною подією і подякував одеситам за терпіння, а всіх причетних до реставрації – за трепетне і дбайливе ставлення до відновлення одеської пам’ятки.

«За будівельними мірками для мільйонного міста це маленький об’єкт. Але тільки фахівці знають, скільки вкладено сил, праці і любові в реставрацію колонади. Ми дійсно врятували наш пам’ятник архітектури від руйнування. Більш того, відкрили його нові грані, які дозволять наповнити даний простір численними культурними і духовними заходами», – зазначив Геннадій Труханов.

Воронцовська колонада була побудована в 1834 році відомим італійським архітектором Францом Боффо на замовлення генерал-губернатора міста Михайла Семеновича Воронцова. Колонада стала родзинкою і архітектурним завершенням ансамблю Воронцовського палацу. Вона розташована біля самого обриву плато і є прекрасною оглядовою точкою міста.

Реставрація колонади була розпочата два роки тому. Спочатку проведена науково-дослідна робота, в ході якої були виявлені початкові сходи амфітеатрового типу в дворової частини бельведера. Також було відкрито початкові алеї внутрішнього саду і внутрішній простір під самою колонадою – в стереобаті. Знайдено різні артефакти минулого, які стануть музейною експозицією.

На сьогоднішній день колонаді повернутий її первісний вигляд. Згідно зі звітом технічного нагляду, автентичність після проведення реставраційних робіт становить 96%. Також проведено благоустрій території: виконано гранітне мощення, облаштована нова система освітлення з підсвічуванням колонади.

На даний момент розроблена і проходить узгодження в Міністерстві культури України необхідна документація щодо реставрації екстер’єру і інтер’єрів самого Воронцовського палацу. А також в активній фазі роботи з капітального ремонту Воронцовського провулка.