Шимків розповів про майбутнє “євроблях”

євроблях

Заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків виніс в кулуари 14-го щорічного форуму YES, організованого фондом Віктора Пінчука, думку свого керівництва про пільгове розмитнення вже ввезених в країну автомобілів з європейськими номерами, які отримали в народі назву “євроблях”.

«Вважаю, що створення преференцій для окремих верств населення, які на цьому спекулюють, є ненормальним підходом з точки зору розвитку економіки. Тим більше, що ввозяться вживані автомобілі, які створюють загрозу на дорогах», – підкреслив Дмитро Шимків.

Він вважає, що водії таких автомобілів ведуть себе небезпечно і неадекватно, тікаючи з сісця ДТП і кинувши свій автомобіль, який коштує сущі копійки.

Цікаво, що ніякої статистики щодо того, хто частіше кидає автомобілі на місці ДТП: ті, хто нашкріб пару тисяч доларів і купив в Європі старий автомобіль, відмовляючись підтримувати низькопробний “вітчизняний автопром”, і тих, хто ввіз автомобіль легально, немає.

«Вартість таких автомобілів $ 1-2 тис. Їх власники часто не страхують свої автомобілі і, потрапляючи в ДТП, кидають автомобілі на дорогах, щоб не оплачувати збитки. Кількість ДТП з такими авто велика. І коли ми говоримо, що хтось не повинен платити митний збір, це неприпустимо», – зазначив Дмитро Шимків.

Однак немає відомостей і про те, що власники старих автомобілів, у яких немає коштів придбати нові, не бажають сплачувати митний збір, – вони просто вважають абсурдом, що розмитнення коштує дорожче, ніж придбаний за кордоном автомобіль.