Демченко Людмила Дмитрівна – корупційні схеми та уникнення люстрації панночки на мільярд з ДФС

Демченко Людмила Дмитрівна

Статки Демченко Людмили Дмитрівни з ДФС оцінюються у мільярди. Ми вже згадували деякі факти біографії нашої леді у матеріалі Людмила Демченко фігурує у кримінальних провадженнях по конвертаціі. Як вдалося цій пані вкрасти на стільки багато? Про це розповідає видання Цензор.Нет.

Начальник столичної державної фіскальної служби вже понад п’ять років обіймає дану посаду, незважаючи на 10 річну заборону їй займати посади державної служби згідно закону “Про очищення влади”.

Корупційна діяльність на посаді начальника Головного управління Державної фіскальної служби України в м. Києві приносить їй від 5 до 7 мільйонів доларів щомісяця. Всього ж на своїй посаді їй вдалося “заробити” більше 300 млн. доларів.

В єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України “Про очищення влади” зазначено, що Демченко Людмилі Дмитрівні заборонено займати посади державної служби протягом 10 років. Як так сталось, що люстрована особа уже майже 4 роки займає посаду, яку їй заборонено займати законом? Тут включається всім знайомий, безвідмовний Окружний адміністративний суд міста Києва. Між іншим, в кінці липня туди з обшуками наглянули слідчі НАБУ.

Наказом Державної фіскальної служби України від 28.10.2015 року № 3484-о Демченко Людмилу Дмитрівну було звільнено з посади начальника Головного управління ДФС у місті Києві з підстав передбачених Законом України “Про очищення влади”.


Уже через два місяці Окружний адміністративний суд міста Києва поновив на посаді начальника Головного управління ДФС у м. Києві Демченко Людмилу. Суді аргументували своє рішення тим, що напряму приписами Закону України “Про очищення влади” чітко не врегульоване розуміння територіального (регіонального) органу влади. Тому судді вважають, що територіальні органи ДФС в місті Києві, не можна вважати територіальними. Хоча ч. 3 статті 1 Закону України “Про очищення влади” заборона застосовується до осіб, які обіймали сукупно не менше одного року посади у період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року – керівника, заступника керівника територіального (регіонального) органу прокуратури України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України, центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову та/або митну політику, податкової міліції в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Пані Демченко протягом періоду “режиму Януковича” займала посади заступника начальника ДПІ в різних районах Києва, зокрема Солом’янському та Печерському районах.

Негативу в справу про люстрацію додає той момент, що згідно офіційного порядку та роз’яснень з боку державних органів, усі справи по люстрації, на сьогоднішній момент, зупинені, до набрання законної сили та отримання власне рішення від Конституційного суду України, що розглядає справу щодо відповідності окремих положень Закону України “Про очищення влади” нормам Конституції України.

Таким чином, через блокування дії закону та корумпованість Окружного адміністративного суду, що традиційно приймає скандальні та заангажовані рішення, Демченко маючи офіційну заборону займати посади державної служби протягом 10 років, вже спокійно відпрацювала 5 років.

Важливо буде зазначити, що в 2014-2015 роках Людмила Демченко зробила коротку перерву в роботі у податкових органах та була помічником народного депутата від БПП, голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики України в Ніни Южаніної. На посаду голови столичної ДФС Демченко призначив колишній член БПП, на той час очільник ДФС – Роман Насіров.

Схеми столичних фіскалів

За час перебування на посаді начальника головного управління ДФС у місті Києві, Людмила Демченко запам’яталася постійними скандалами.

Головне слідче правління Генпрокуратури проводило досудове розслідування у провадженні 42014000000001623, внесеному до ЄРДР 24.11.2014 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 212 КК України – “Зловживання владою або службовим становищем” та “Ухиляння від сплати податків”.

Під час розслідування вказаного кримінального провадження встановлено, що Людмила Демченко разом із іншими невстановленими слідством особами надають послуги з прикриття фіктивних (безтоварних) фінансово-господарських операцій, переведення безготівкових грошових коштів у готівку та укриття їх від податкового обліку та здійснення інших сумнівних фінансово-господарських операцій, пов’язаних із легалізацією (відмиванням) грошових коштів, здобутих злочинним шляхом. В судових документах зазначається, що приватні компанії умисно подавали до податкової служби неправдиві дані щодо ПДВ. Такі дії спричинали завдання шкоди державі в розмірі понад 11 млн. грн., та не надходження до державного бюджету України 3,5 млн. грн. Дані компанії діяли на території Шевченківського району міста Києва, де в цей час заступником начальника ДПІ у Шевченківському районі міста Києва була Демченко.

Фіктивне ПДВ та фірми чоловіка

Так в 2017 році був конфлікт в тодішнього міністра фінансів, а нині секретаря РНБО Олександра Данилюка з командою Порошенка, в своєму блозі на Сергій Лещенко зазначав, – “Природа проблем міністра фінансів – через конфлікт з оточенням Порошенка, а саме – главою податкової інспекції Києва Людмилою Демченко. На наступний день після викривальних заяв міністра фінансів про те, що ринок фіктивного ПДВ в Києві становить мільярд гривень на місяць, проти нього почалася нова серія атак – цього разу через нібито “несплачені податки”.

ЗМІ неодноразово описували схеми незаконного збагачення Людмили Демченко на посаді начальника Головного управління ДФС в місті Києві.

Загадковий бізнес чоловіка в Польщі

Чоловік очільниці Київського ДФС, – Борис Демченко володіє рядом компаній за кордоном, які не мають представництва в Україні, проте в Україні діють компанії з співзвучними назвами. Дійсно, Борис Демченко володіє акціями польської компанії Rentakran Sp.z.O.O. Згідно інформації польського реєстру юридичних осіб, ця компанія займається орендою та лізингом техніки та будівельної техніки.

За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl зареєстровано цілих сім компаній зі співзвучною назвою, та видами діяльності, що сукупно об’єднані в групу компаній “Рентакран”. На офіційному сайті “Рентакрану” в розділі послуги, пропонується оренда коштовної та імпортної техніки для будівництва – баштових кранів та іншого.

Схема компенсації фіктивного НДС родиною Демченко

Наявність компаній з однаковою назвою та схожими видами діяльності, не дивлячись на відсутність прямого зв’язку керівників та засновників, не може бути випадковим збігом. Занадто унікальною є назва. Скоріше за все, можна припустити наявність нехитрої схеми ухилення від сплати податків та незаконного повернення ПДВ.

“Відкат” 2,5 відсотки з обороту

Людмили Демченко начальник Головного управління ДФС м. Києва, покриває та отримує2,5% з обороту нижче описаної схеми. Фігурантами оборудки є низка сільськогосподарських підприємств, що в реальності не мають жодних засобів для ведення діяльності – землі, складів, працівників та техніки. Вони створені з метою підміни номенклатури придбаного та реалізованого товару.

Ключовим підприємством схеми є ТОВ “СМАРТ АГРО ІНВЕСТ”, що зареєстровано та перебуває на обліку в ГУ ДФС у м. Києві пані Демченко. Підприємство зареєстровано в 5-ти поверховому житловому будинку та має статутний капітал – 1 000 грн, проте лише в період 2018-2019 років, здійснило реєстрацію податкових накладних на суму майже 668 млн гривен.

Детальна схема транзиту податкового кредиту між фіктивними підприємствами та реальним сектором економіки, надана інсайдером з столичної ДФС

Натомість, замість того, щоб декларувати продаж закуплених товарів з доданою вартістю та сплачувати податки, компанії продають аграрному підприємству – компанії транзитеру товари – що не могли з’явитися жодним чином. Та і товарів власне цих не існує, тут важливіше гроші і особливо податковий кредит. Пізніше, вбираючи в себе максимум податкового кредиту транзитне підприємство “продає” товари мережі фіктивних підприємств та отримує компенсацію ПДВ з боку територіального органу ДФС на обліку якого перебуває, в даному Головного управління ДФС у м. Києві, на чолі з Людмилою Демченко.

Діяльність ТОВ “СМАРТ АГРО ІНВЕСТ”, під покровительством Голови ДФС в м. Києві Людмили Демченко, в період з 01.01.2018 по 30.04.2019 року призвела, за найбільш скромними підрахунками, до втрат Державного бюджету на суму понад 111 млн грн. Долю голови ДФС м. Києва, Людмили Демченко можна приблизно оцінити в 17 млн грн.

Компенсація фіктивного ПДВ

Відшкодування ПДВ з бюджету протягом усіх років незалежності здійснювалося в ручному режимі. Це дозволяло податківцям обирати “свої” компанії, які отримували відшкодування швидко, у повному обсязі і без зайвих питань.

Часто це була легалізована крадіжка з бюджету, коли до відшкодування заявлявся фіктивний податковий кредит, який ніколи до бюджету не надходив. Решта ж підприємств роками чекали відшкодування податку. Це давало право податківцям робити свої “чорні схеми” завдаючи збитку державі.

В випадку з Демченко – вона покривала чимало схем та отримувала з них прибуток. Проте, деякі з них значно випередили всі інші за об’ємами. Мова йде про компанію ТОВ “Газпромінвест ЛТД”. Дана компанія в 2014-2016 роках перебувала на податковому обліку в м. Києві, під наглядом пані Демченко, що дозволило “відмити” майже 1,5 мільярди (!) гривень.

ТОВ “Газпромінвест ЛТД” здійснювала реалізацію податкового кредиту з ПДВ, сформованого фіктивними підприємствами.

Найбільшим “транзитним” підприємством, що вбирало податковий кредит для “Газпромінвест ЛТД” була компанія ТОВ “Приват контур”. Цікавим є той факт, що до травня 2018 року, ласником компанії “Приват контур” був Бражніков Андрій Володимирович, що нині є бенефиціаром ТОВ “Газпромінвест ЛТД”.

“Товаром” що “продавався” фіктивними підприємствами один одному були скретч картки поповнення рахунків мобільних операторів та “природній газ”. Не важко здогадатися, що компанії не мають жодного відношення до видобутку природнього газу та і газу фактично не існує, а в даній схемі відбувається підміна номенклатури товару, що “продається” між компаніями.


Прибуток та особиста вигода Людмили Демченко від даної оборудки була традиційною – 2,5% від обороту схеми. Тобто мова йде про 38 мільйонів гривень лише від покривання однієї схеми. За нинішніх умов, дану суму неможливо заробити пересічному громадянину за все своє життя.

Яке покарання очікує на Демченко

Загалом начальник головного управління ДФС міста Києва є фігурантом декількох кримінальних проваджень. Так, в кримінальному провадженні №42015050290000058 прокуратура Краматорська розслідує справу, де Людмила Демченко та інші посадові особи ДФС міста Києва звинувачуються в отримані фіктивної довідки учасника АТО. Слідством було встановлено, що вона нібито перебувала в зоні АТО медсестрею, але фактично знаходилася в санаторії, який знаходиться в Конча-Заспі. Дана довідка могла б убезпечити її від люстрації.

Також Державним бюро розслідувань відкрито кримінальне провадження №62019000000001033 за фактом службових зловживань Людмили Демченко на посаді начальника ГУ ДФС в м. Києві, а саме її дій зі сприяння ухилення від сплати податків шляхом реєстрації податкових накладних на сумнівні фінансові операції.


Нагадаємо, що місячний дохід Демченко на посаді начальника ДФС м. Києва коливається від 5 до 7 млн. доларів. “Прибуток” Демченко на посаді начальника ДФС в м. Києві перевищує 300 млн. доларів. Загальні ж збитки державі нараховують мільярди гривень.

Описані в статті схеми є лише верхівкою айсбергу і одними з незаконних операцій, що здійснюються під її прикриттям. Сподіваємося, що вони будуть детально розкритими правоохоронними органами.

Наведення порядку в Державній фіскальній службі – усунення та притягнення до відповідальності корумпованих чиновників, на кшталт Демченко, це рішучий крок по боротьбі з тіньовим сектором економіки та уникненням від сплати податків. Надходження податків в повній мірі – це наповнення в повній мірі бюджету, отримання коштів для реформування та повноцінного фінансування соціально необхідних галузей – медицини, освіти, науки, це збільшення пенсій, субсидій для соціально незахищених верств населення, ремонт доріг та багато чого іншого.. Всі ці можливості, лишаються на дні глибоких кишень начальника ДФС м. Києва Демченко.