На Одещині аграрних розписок – вже майже на півмільярда гривень

Обговорюючи невикористані резерви для зростання врожайності зернових в регіоні, фахівці все частіше говорять про необхідність відновлення роботи зрошувальних систем. Сьогодні з цим складно, і не тільки тому що частина цих самих систем успішно здали в металобрухт. Одна зрошувальна машина коштує від півтори до чотирьох мільйонів гривень. Капітального ремонту потребують насосні станції, трубопроводи. Однак завдяки зрошенню не настільки давно навіть в жаркій посушливій Бессарабії отримували високі врожаї. Зараз за цю тему активно взялися сусіди -в Херсонській області.

За словами професора Одеського державного аграрного університету Віктора Щербакова, раніше площі поливних земель в області становили 220 тисяч гектарів. У нас є всі умови для вирощування овочів, які можуть не тільки потіснити на вітчизняному ринку імпортну продукцію, але і стати серйозною статтею експорту області.

Як механізм залучення додаткових коштів на придбання добрив, паливно-мастильних матеріалів, експерти називають аграрні розписки. Вони оформляються під майбутній урожай, можуть потім переукладатимуться на більш тривалий термін. Це – гідна форма фінансової підтримки підприємців, яка не заганяє їх в кредити.

Станом на 1 липня 2019 року в області діють 97 аграрних розписок на 480 мільйонів гривень. Експерти не виключають, що до початку посівної їх кількість істотно зросте.