Алергікам на замітку: в Одесі починається цвітіння амброзії

Відділ карантину рослин управління фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Головного управління Госпродпотребслужби в Одеській області повідомив про початок масового цвітіння карантинного бур’яну – амброзії полинолистої, що викликає серйозні алергічні захворювання.

Ефективних ліків від неї поки не існує. Щоб не допустити збитків здоров’ю громадян, важливо знищити весь бур’ян до його цвітіння. Цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.

Фахівці нагадують, що амброзія полинолиста – дуже небезпечна рослина для здоров’я людини. Її пилок викликає алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійного поліноз або сінну лихоманку). Від пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів та інше. Єдиний вихід – виявляти осередки поширення амброзії, знищувати рослини до початку цвітіння: косити, виривати, не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням.

В Одесі знищення амброзії полинолистої проводиться комунальними службами, вуличними і будинковими комітетами, підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності, суб’єктами господарювання, початковими закладами, громадськістю. З кожним роком загальна площа поодиноких рослин значно збільшується. Якщо не вжити відповідних заходів, така динаміка спровокує погіршення стану здоров’я одеситів і гостей міста. У зв’язку з неможливістю використання гербіцидів на території Одеси, основний спосіб боротьби з амброзією – механічне знищення. На малих ділянках бажано знищувати бур’ян із корінням. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння.

Про випадки виявлення уздовж автодоріг, в парках, на території міста амброзії полинолистої можна повідомити по телефону 725-32-32.