Екс-губернатор Сум Володимир Шульга штурмує Рахункову палату

Володимир Шульга

Колишній нардеп від партії «Батьківщина» Володимир Шульга, який оскандалився гучними судовими розглядами на посаді губернатора Сум та проректора НАУ з носінням електронного браслета, тепер, схоже, має намір глибоко вивчити фінансову кишеню країни. На днях його кільки разів побачили на порозі Рахункової палати студенти НАУ, які останні роки вимагали його звільнення, та підняли гвалт. Невже їх перемога відкрила хабарнику шлях до більш грошового місця?

І хто каже, що в Україні нестача робочих місць? Студенти, наприклад, якраз шукають роботу, а Володимир Петрович Шульга відкриває двері до свого збагачення з легкістю. Лише у березні цього року його з тріском звільнили з посади проректора з питань корпоративного управління Національного авіаційного університету. а вже у липні Шульгу декілька раз біля Рахункової палати. Де – який «дивний» збіг – як раз працює його близкий друг та колега по рейдерським злочинам НАУ Андрій Майснер, що освоює масштабність цієї структури у якості одного з членів.

Як пишуть автори статті, «нарешті  рейдери НАУ провели всі необхідні перемовини (…внесли гроші…) у Верховній раді України і Рахункова палата отримує «подарунок» – Андрія Майснера! Негативні наслідки для держави від можливого приходу Майснера в Рахункову палату очевидні:

  • Підлеглі будуть намагатися не потрапляти на очі психопатові;
  • Рахункову палату можливо очікують багатогодинні дурні наради під головуванням Майснера;
  • Буде негайно підібрано ним все, що погано лежить;
  • Збитки від бурхливої діяльності Майснера не змусять себе чекати;
  • Рахункова палата України має ризик перетворитися в Палату № 6…».

Нажаль, передбачення збулося… Але, якщо студенти праві, то ситуація ще гірша, бо навколо Рахункової палати почав «кружляти» інший пройдисвіт – Володимир Шульга.

Хоча підстав не допускати цього пана до державної служби більш як достатньо! Володимиру Петровичу, звичайно, далеко до заслуг Януковича та Ко — до зони 45-річний політик-господарник ще не дійшов, бо завжди було кому відмазати. Але у голосних судових розглядах Володимир Шульга претендує потрапити в топ-10 найбільш злодійкуватих «слуг народу» постреволюційного періоду.

Так, згідно офіційного наказу НАУ про звільнення, пан Шульга перевищив свої службові обов’язки під час виконання розпорядження в.о. ректора про визначення представників для участі у голосуванні на виборах ректора учбового закладу. Це є грубим порушенням п.1 ст.41 Кодексу законів про працю України.

Але ж цей пан став таким не вчора! Останні роки вони з Андрієм Майснером займалися рейдерством у Київському національному авіаційному університеті, про що громадські активісти навіть фільм зняли, де усі схеми цієї «солодкої парочки» продемонстрували. Тому якщо рейдери з НАУ вирішили грати свою темну гру у важливішому для всієї країни органу фінансово-бюджетного контролю – Рахунковій палаті – то «сценарій» вже можно передбачити.

Ще у 2016-му Зарічний районний суд міста Суми відсторонив Шульгу від посади проректора Київського національного авіаційного університету. Зарічний суд визнав, що підозрюваний у низці службових злочинів екс-очільник Сумщини і нинішній проректор НАУ може впливати на хід розслідування. Зокрема, в ході досудового слідства було встановлено, що один із свідків перебував в прямому підпорядкуванні колишнього народного обранця, що давало можливість підозрюваному тиснути на нього. Володимиру Петровичу тоді було інкриміновано – ні більш, ні менш — вчинення кримінальних правопорушень за ч. 4 ст.190 (шахрайство ), ч.2 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.1 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Більш того: у той же час розглядалося клопотання прокуратури про взяття Шульгу під варту через ігнорування викликів до слідчого. Тобто українське законодавство для екс-губернатора нічого не варте!

Це також підтверджує інший факт: до Національного авіаційного університету Володимир Шульга попав восені 2015 року – через рік після найгучнішого скандала із хабарем у Сумській обласній державній адміністрації, яку тоді очолював, залишаючись при цьому ще й народним депутатом (знов порушення законодавству). Як бачите, Володимир Петрович до закону ставиться як немовля – він чиновнику лише забавка.

Фігурантами того скандалу були керівник патронатної служби екс-губернатора Ірина Тараненко та керівник обласного управління надзвичайних ситуацій Геннадій Волік. Останній разом зі своїм адвокатом Юрієм Ломакою акцентували увагу на тому, що саме Шульга, а не Тараненко, фактично вимагав та організовував отримання від Воліка неправомірної вигоди. Але за півроку слідства Генеральна прокуратура чомусь залишала цей факт поза увагою та примудрилася жодного разу не допитати Володимира Шульгу…

Отже, на що ж може претендувати колишній підслідний екс-губернатор: він же — колишній проректор НАУ, він же — колишній підозрюваний у шахрайстві, привласненні, розтраті майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Він же — один з кращих друзів члена Рахункової палати Андрія Мейснера, який тепер збирає навколо себе своїх. Наскільки крупне діло готують ці пани? Спробуємо дізнатися …

Згідно із законодавством, членом Рахункової палати може бути громадянин України, не молодший тридцяти років, який володіє державною мовою та однією з офіційних мов Ради Європи, має вищу освіту не нижче ступеня магістра, стаж роботи не менше 7 років, стаж роботи у сфері державного контролю (аудиту), економіки, фінансів або права не менше 5 років. А главное — бездоганну ділову репутацію.

Тобто, якщо за законом, то при такому розкладі Володимиру Шульзі з його послужним списком шлях до Рахункової палати зачинений. Але … але, на жаль, завжди є лазівки. Володимир Петрович, наприклад, може бути «рученятками» Майснера – тобто його посередником у вирішенні тих чи інших справ.

Щоб розібратися до кінця у цієї справі, наші активісти збираються вивчити весь склад керівництва Рахункової палати та почнуть збирати підписи, якщо їх підозри будуть реальні.

ДАЛІ БУДЕ….

Сергій Олександров, для ОРД