В Одесі презентували книгу в пам’ять святого Іони Одеського

Вчора, в день пам’яті святого Іони Одеського, вийшла в світ книга про нього, видана за допомогою одеського Свято-Архангело-Михайлівського жіночого монастиря.

Автором книги став історик В.Міхальченко, директор музею “Християнська Одеса”, що діє при обителі.

Отець Іона – дивовижний старець, один з духівників Одеського Успенського монастиря. За духовною порадою до старця приїжджали як прості миряни, так і «сильні світу цього».

Він народився в 1925 році в багатодітній сім’ї (дев’ята дитина). Змушений був працювати з юних років. У роки Великої Вітчизняної війни в тилу він трудився на оборонному підприємстві. Потім був трактористом, шахтарем, а також працював на нафтових промислах.

Ближче до 40 років захворів на туберкульоз. «А потім раптом прийшов момент, коли зрозумів, що все, жити так не можна, пора душу рятувати …», – розповідав старець своїм духовним чадам.

Історія його чудесного зцілення від страшної хвороби досі передається з вуст в уста серед віруючих: «Будучи в лікарні, і бачачи, як навколо вмирають від цієї хвороби, він поклявся Богу, що якщо Господь зцілить, то він піде в монастир. І було майбутнього старця бачення Пресвятої Богородиці, яка вказала йому на Одеський Свято-Успенський монастир».

Пізніше батько Іона прийняв велику схиму (став схиархімандритом). Незважаючи на періодично погіршуються здоров’я, старець надавав духовну підтримку всім, хто потребує – за порадою до нього приїжджали як прості миряни, так і «сильні світу цього».

18 грудня 2012 році помер від довгої і важкої хвороби в одеському чоловічому Свято-Успенському монастирі. Незадовго до смерті старець зробив дивне і страшне пророцтво з приводу поділу і війни на Україні. Старець говорив, що це буде війна духовна.