Сучасному гербу Одеси сьогодні 20 років

20 років тому, 29 червня 1999 року був затверджений сучасний герб Одеси. Він являє собою срібний якір з чотирма лапами в червленому полі. Щит на гербі розташований в золотому картуші та увінчано золотою міською короною, під якою зображений контур п’ятикутної зірки.

Офіційно він описується наступним чином:

У червоному закругленому щиті – срібний якір-кішка о чотирьох лапах. Щит укладений в золотий картуш і увінчаний золотою міською короною про три зубці, під якою – п’ятикутна Золота Зірка міста-героя, гранована золотом і діамантом.

Обгрунтування символіки герба таке:

Червлень (червоний) – символ хоробрості, мужності, безстрашності, великодушності, любові, вогню, теплоти, пристрасті і життєтворчих сил.

Срібло (білий) – символ чистоти, невинності, вірності, надійності і доброти.

Золото (золотисто-жовтий) – символ сонячної енергії, багатства, сили, стійкості і процвітання.

Срібний якір-кішка на червоному полі є геральдичної емблемою міста Одеси з 3 травня 1798 року (22 квітня за старим стилем). Галерний якір, як геральдичний моносімвол, фіксує основну віху в народженні міста – створення і головне розташування «гребного флоту Чорноморського віце-адмірала Дерібаса» (згідно рескрипту Катерини II).

Крім стародавнього символу мореплавання, процвітало ще з античних часів, якір в геральдиці – вічний символ надії і порятунку. Його срібна тинктура символізує чистоту помислів, а червлень герба означає, що це край був завойований після довгої і наполегливої боротьби за вихід до Чорного моря.

Розташування Золотої Зірки над щитом в комплексі з міською короною характеризує статус міста-героя і офіційно визнано Українським Геральдичним Товариством кодифікаційних для всіх міст-героїв України.

Корона в одеському гербі золота, що відповідає статусу обласного центру.

Зовнішні частини герба – декоративний картуш і міська корона о трьох (видимих) зубцях, а також закруглена форма гербового щита і формати міського прапора зі штандартом були рекомендовані для муніципальної геральдики Українським Геральдичним Товариством.