ОПОРА: В одному із округів Закарпаття зареєстрували кандидата – “двійника”

Згідно з інформацією із сайту Центральної виборчої комісії, станом на ранок 20 червня в мажоритарному округу №73 (центр – Виноградів) зареєстровані 2 кандидати із однаковими прізвищами, іменами та по батькові – Брензович Василь Іванович.

Першим у цьому окрузі був зареєстрований Василь Брензович (13 червня), який єчинним нардепом, членом “КМКС” Партії угорських України” та відомим політиком в області, одним із лідерів серед угорськомовної громади області. Згідно з інформацією із сайту ЦВК, Василь Брензович народився 25 квiтня 1964 року в селі Запсонь Берегівського району Закарпатської області, громадянин України,  освіта вища,  член “КМКС” Партії угорців України”, проживає в селі Запсонь Берегівського району , судимість відсутня, балотується шляхом самовисування.

Вже 18 червня ЦВК зареєструвала у цьому окрузі ще одну людину з іменем – Брензович  Василь Іванович. Він, згідно із опублікованої інформації, народився 12 жовтня 1977 року в селі Люта Великоберезнянського району Закарпатської області, громадянин України, освіта загальна середня, тимчасово не працює, безпартійний, проживає в селі Люта Великоберезнянського району Закарпатської області, судимість відсутня, йде на вибори як самовисуванець.

Сам нардеп Василь Брензович у коментарі комунікаційниці ОПОРИ зазначив, що вважає факт появи такого кандидата  – використанням технології проти нього. “Це використання технології моїми конкурентами. Я не знаю, чим ця людина із села Люта може допомогти виборцям Берегівського та Виноградівського районів. Як кажуть мої знайомі, ця людина надзвичайно бідна і веде аморальний спосіб життя. Не вважаю цю людину своїм повноцінним конкурентом, це елемент технології і більше нічого”, – зазначив Василь Брензович.

“Відомо, що в Україні дійсно є нечесна виборча технологія – реєструвати “двійників” – людей, з однаковими прізвищами та іменами.. Її мета – ввести в оману неуважного виборця, який може помилково віддати голос не за ту людину, за яку мав намір голосувати. Нерідко виявляється, що “двійником” відомого політика стає людина із таким же прізвищем, втім про її діяльність і ким є ця людина – публічно невідомо нічого, – зазначає координатор Громадянської мережі ОПОРА у Закарпатській області Ярослав Гулан. – Оскільки імена кандидатів-мажоритарників розміщуються у виборчому бюлетені в алфавітному порядку, виборцям потрібно бути дуже уважними та ретельно шукати не лише ім'я свого кандидата, а й вичитувати інформацію про нього, яка обов'язково буде у бюлетені , зокрема – дата народження, місце роботи, місце проживання, партійність тощо”.

Всього у шести мажоритарних округах Закарпаття станом на 19 червня ЦВК зареєструвала 21 кандидата у народні депутати, із них 16 балотуються шляхом самовисування, 5 – кандидати від політсили “Єдиний Центр”. Серед 21 кандидата всього дві жінки По округу №71 (центр – Хуст) на ранок 20 червня не було зареєстровано жодного кандидата.

Нагадаємо, четвер, 20 червня – останній день для подачі документів до ЦВК для реєстрації кандидатів у депутати.

Відповідно до частини 4 статті 80 Закону України “Про вибори народних депутатів України”, у виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі назви партій розміщуються у порядку їх номерів, визначених жеребкуванням, яке проводить Центральна виборча комісія за участю представників партій у Центральній виборчій комісії, кандидатів у депутати, уповноважених осіб партій у загальнодержавному окрузі після закінчення реєстрації кандидатів у депутати від партій перед затвердженням форми і тексту виборчого бюлетеня. У виборчому бюлетені зазначаються визначений жеребкуванням номер кожної партії, повна назва відповідної партії, прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності) перших п'яти зареєстрованих кандидатів у депутати, включених до виборчого списку партії. Між номером кожної партії та назвою цієї партії розміщується порожній квадрат. У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі зазначаються в алфавітному порядку прізвища, власні імена (усі власні імена) та по батькові (за наявності) зареєстрованих у цьому окрузі кандидатів у депутати з відомостями про рік народження, освіту, посаду (заняття), місце роботи, місце проживання, партійність, а також суб'єкт висування кожного кандидата. Ліворуч від прізвища кожного кандидата розташовується порожній квадрат.

ОПОРА                                                                      

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.