Світло дорожчає: з 1 червня платитимемо значно більше. Що з газом?

Світло дорожчає: з 1 червня платитимемо значно більше. Що з газом?

Фото: 12photostory

З 1 червня в Україні зростає вартість електроенергії. У НКРЕКП зазначають, що таке підвищення ціни є економічно обґрунтованими. Окрім того, воно допоможе відновити пошматовану російськими обстрілами енергетичну інфраструктуру. На скільки більше доведеться платити за світло, читайте в матеріалі Кагарлик.City.

Світло подорожчає значно

Кабмін прийняв рішення про збільшення з 1 червня тарифу на електроенергію для населення. Вартість кіловат-години підняли майже удвічі. Тепер вона становитиме 2,64 грн/Кв-год.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначає, що таке підвищення необхідне для відбудови енергосистеми України після численних російських обстрілів протягом осінньо-зимового періоду 2022-2023 років.

«Україна пройшла найскладнішу зиму в історії в умовах масованих російських атак на енергосистему. Наразі триває наймасштабніша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури за весь час української Незалежності. Масштаби пошкоджень і втрат значні. Підвищення тарифу – це внесок у забезпечення стійкості системи», – зазначив міністр.

За словами Галущенка, це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему. Адже від початку НКРЕКП пропонувала підняти тариф удвічі – до 2,88 грн.

Також міністр зазначив, що середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень.

Поки що не передбачається й другого етапу підвищення тарифу на електроенергію, хоча раніше в НКРЕКП говорили про необхідність підвищення цін до ринкового рівня (5,5 грн за кіловат). Збережуть і нічний тариф на електроенергію, що становить 50% від базової вартості.

Зараз тариф на електрику для побутових споживачів становить 1,44 грн/кВт-год (при місячному споживанні 250 кіловатів) та 1,68 грн/кВт-год (при споживанні понад 250 кіловатів).

Газ не дорожчатиме

На відміну від електроенергії заборона на підняття вартості газу в Україні залишається чинним. На час воєнного стану та ще 6 місяців після нього в Україні діє “тарифний мораторій”. У цей період ціни на природний газ, тепло та гарячу воду для населення підвищувати не повинні.