У Хмельницькому безоплатно протезують військовослужбовців (ФОТО, ВІДЕО)

Фото: Суспільне Хмельницький

Тридцять військовослужбовців від початку повномасштабного вторгнення протезували на Хмельницькому державному експериментально протезно-ортопедичному підприємстві. Про це Суспільному розповів головний інженер підприємства Микола Нагорнюк. За його словами, крім військовослужбовців і цивільних, до послуг підприємства зверталися і внутрішньопереміщені особи з тимчасово окупованих територій: Херсонщини, Миколаєва та Донецька.

Від початку повномасштабного вторгнення на Хмельницькому підприємстві виготовили протези для 30 військових, говорить Петро Доменюк. Каже, протези військовим виготовляються складніше. Складові замовляються з Німеччини.

“Йде хороша стопа, силіконовий лайнер і наколінник також, щоб на культі трималося. Встають хлопці на міни — там в основному травми ідуть нижче коліна. Навіть, якщо пройшли великі вибухи, то вище коліна взагалі нема стегна”, — розповідає технік-протезист.

Від початку повномасштабного вторгнення на Хмельницькому підприємстві виготовили протези для 30 військових. Фото: Суспільне Хмельницький

Психологиня стаціонару складного протезування та реабілітації Ольга Бакланова каже, з кожним пацієнтом перед протезуванням працюють індивідуально.

“24-річний чоловік прийшов з ампутованою кінцівкою, намагався бути окремо в палаті, щоб з ним абсолютно ніхто не спілкувався. До нього я застосовувала особистий підхід. Як він отримав протез — зовсім інакшою людиною став. Він до нас ще потім приїжджав, дякував і так поступово зайшов в соціум”, — розповідає психологиня.

Чоловік тестує протез. Фото: Суспільне Хмельницький

Протезування та реабілітація у стаціонарі Хмельницького протезно-ортопедичного підприємства безоплатна, розповідає інженер Микола Нагорнюк.

“Протезування повністю оплачує держава. У Мінсоцполітики для військовослужбовців передбачено можливість забезпечення протезними виробами втричі дорожчими за граничні ціни. В цьому році з початку січня в нас вже десять людей пройшло протезування”, — каже Микола Нагорнюк.

Тетяна Ворожцова