Райсуд у Львові арештував майно Медведчука та Козака

Серед арештованого майна – 126 автомобілів, серед яких вантажівки КрАЗ та КамАЗ

Личаківський районний суд міста Львова арештував рухоме та нерухоме майно, що належить підприємствам родичів нардепів від вже забороненої ОПЗЖ. Мова йде про Віктора Медведчука та Тараса Козака. Розмір статутного капіталу цих шести підприємств складає понад 80 мільйонів гривень. Про це повідомляє "Львівський портал" із посиланням на пресслужбу Державного бюро розслідувань.

Арешт накладено з забороною права на відчуження та розпорядження майном. Суд арештував 3 земельні ділянки, 11 нежитлових будівель та приміщень, серед них і приміщення площею майже 300 квадратних метрів у самому центрі Львова. Також арештовані 126 автомобілів, серед яких і легкові, і вантажівки КРАЗ та КАМАЗ.

"Родичі Віктора Медведчука та Тараса Козака є суб’єктами кримінального провадження за підозрою у зловживанні владою та порушенні правил охорони або використання надр та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом (ст. 364, ст. 240, ч. 2 ст. 209 КК України)", – йдеться в повідомленні ДБР.

Надалі ДБР буде ініціювати передачу арештованого майна до Національного агентства з управління активами.

Нагадаємо, напередодні суд наклав арешт на корпоративні права та рахунки підприємств, що належать Козаку та Медведчуку. На заарештованих рахунках було понад 40 млн грн. Також правоохоронці провели чергові обшуки на об’єктах, пов’язаних з родинами політиків на Львіщвині. Під час цих обшуків правоохоронці вилучили цінні картини, антикваріат та інші коштовності.

Перед цим 27 квітня ДБР вже проводила обшуки на 22 об’єктах на Львівщині, які належать родичам Медведчука і Козака. 

Слідчі дії відбуваються у межах кримінального провадження, відкритого за ст.364, ст.240, ч.2 ст.209 ККУ (підозра у зловживанні владою та порушенні правил охорони або використання надр та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом). Саме родичів Козака та Медведчука підозрюють у незаконному видобутку піску на двох кар’єрах на Львівщині. Йдеться про можливий незаконний видобуток піску на кар’єрах у селі Родатичі Городоцького району та в селі Великополе Яворівського району.

Видобуток, за даними видання, веде компанія ТОВ «Керамбуд». ЇЇ кінцевими бенефіціарами через ТОВ «Експонент» є рідний брат Віктора Медведчука Сергій Медведчук (вилетів з України в січні) і рідний брат його бізнес-партнера Тараса Козака Богдан Козак (місцезнаходження невідоме).

На думку слідства, Сергій Медведчук не автономно вів записаний на нього бізнес – Віктор Медведчук записав на нього компанії, бо сам як народний депутат не мав права керувати бізнесом.

ТОВ «Керамбуд» отримало спецдозвіл на користування надрами ще в 2004 році, з порушенням процедури – без аукціону.

За кілька років цей спецдозвіл у судовому порядку визнали недійсним. Однак підприємство продовжувало працювати, а під час перевірки екологічної інспекції показувало ухвалу про нібито скасування тієї постанови суду.

Слідство з’ясувало, що такої ухвали фізично не існувало, в реєстрі вона відсутня. Більше того, її нібито виніс суддя ВАСУ Микола Сірош, який перебуває у розшуку у кримінальному провадженні НАБУ.

Мама Тараса Козака Софія Козак та його брат Богдан Козак є власниками готельно-відпочинкового комплексу «Наварія-Нова» біля Львова. Софії Козак також належить кафе «Зустріч» на вулиці Хмельницького у Львові. Вона має частку й у кількох підприємствах, заснованих відомою фірмою «Керамбуд». Це підприємство належить Богданові Козаку та Сергію Медведчуку, братові Віктора Медведчука.

Братам Козака і Медведчука належить ТОВ «Бетонбуд». А крім того, Богдан Козак також є співвласником ринку «Галицьке перехрестя»,  будівельних компаній «Будімекс» та «Атлантбуд-всесвіт».

Спецслужби пов'язують Тараса Козака та дотичних до нього юридичних осіб з вугільними схемами на Донбасі, що сприяють тероризму. Також нардеп пов'язаний з «ЛНР»/«ДНР» через кіпрський офшор із 2014 року.