Дорога жаху: коли почнеться ремонт львівської вулиці Курмановича?

Дорога на вулиці Курмановича у Львові майже десять років потребує відновлення.

23 травня на порталі е-петицій зареєстрували петицію з вимогою відремонтувати внутрішньоквартальну дорогу по вулиці Генерала Курмановича, що знаходиться в Залізничному районі міста Львова. 

Як йдеться в петиції, зараз дорога на вищезазначеній вулиці перебуває у жахливому стані, фактично вулиця є непроїзною.

«Я зафіксував такі типи руйнування та деформації дорожнього полотна: лущення, викришування, вибоїни, гребінка, зміщення, колійність, просідання, проломи, руйнування країв дорожнього одягу, тріщини загальні поперечні, сітка тріщин, відшарування захисного шару дорожнього покриття, а також відсутність дренажної системи (водовідведення)», – йдеться в е-петиції.

Ця вулиця є дуже важлива для існування міста, бо:

зменшить навантаження приватного транспорту на вулиці Городоцькій до 20% (якщо буде відремонтована вулиця Курмановича);

час проїзду вулицею Городоцькою, від в’їзду в місто до Левандівського моста зменшиться на 3-5 хв (через переорієнтування транспортних потоків);

відстань від в’їзду в місто до мікрорайону Левандівка зменшиться на 30% і в часі це економія до 7 хв. (якщо буде відремонтована вулиця Курмановича);

зменшиться загазованість на перехрестях: Городоцька-Ряшівська, Городоцька-Івана Виговського, Городоцька-Сяйво;

зменшиться шумовий діапазон на вулиці Городоцькій, що позитивно вплине на мікроклімат на цій вулиці і вона стане більш комфортною для життя.

Не менш вагомим аргументом для негайного ремонту вулиці Курмановича є знаходження важливих підприємств для життя міста, серед яких є: Територіальний сервісний центр МВС, де щодня проходять переоформлення документів більше 200 автомобілів, а також тимчасова перезавантажувальна станція сміття (ТПО).

«Тому, виходячи із вищенаведеного, прошу в найкоротший час вжити заходів щодо тимчасових робіт для проведення дорожнього полотна по вул. Курмановича до норм чинного законодавтсва. Передбачити в бюджеті на 2019 рік кошти для капітального ремонту дороги по вулиці Курмановича на всій протяжності вулиці, яка становить 2,1 км», – йдеться в петиції.

Усунути аварійність райадміністрація Залізничного району намагалася ямковим ремонтом, але це не дало результату. Раніше, у міськраді Львова повідомляли, що до кінця квітня цього року буде виготовлено проектно-кошторисну документацію на ремонт цієї вулиці. Після проходження експертизи, оголошення тендеру, визначення виконавця робіт та за наявного фінансування розпочнуться ремонтні роботи. Попри це проектно-кошторисна документація наразі ще не готова.

Як повідомив заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури, начальник управління інженерного господарства Львівської міськради Олександр Одинець, ремонт вулиці Курмановича однозначно розпочнеться цього року.

«Ми декларували, що виготовимо проектно-кошторисну документацію до кінця травня, але трішки не встигаємо. На початку червня проект подамо на експертизу, після чого сподіваємось отримати експертний звіт. Якщо йти за планом, то десь у середині липня плануємо розпочати там роботи. Ми сподіваємось, що у нас з першого разу відбудеться процедура закупівлі і не буде ніяких оскаржень. Якщо так буде, то в середині липня однозначно розпочнемо роботи», – розповів Одинець.

За попередніми оцінками, вартість ремонту дороги становитиме до 100 мільйонів гривень.