Обшук, якого не мало бути: як фіскали «Ідейл» та «Ідеал» переплутали

Представники фіскальної служби провели обшук у приміщенні луцької ІТ-компанії «Ідейл», хоча нічого не знайшли. Як виявляється, законність проведення цих слідчих дій – під сумнівом.
Про це йдеться у повідомленні на сторінці компанії у Facebook.

Компанія розташована у Луцьку за адресою: вулиця Словацького, 30. В цій будівлі «Ідейл» займає декілька офісних приміщень на першому та другому поверхах. Тут також розташовані офіси інших компаній, підприємців, юридичних осіб.

Позавчора, 29 березня, о 10:30 в орендовані «Ідейлом» офісні приміщення увійшли невідомі чоловіки та наказали усім працівникам залишити свої робочі місця та вийти. Заборонили забрати будь-які особисті речі.

На вимогу пояснити, чому блокується робота компанії, отримали відповідь — зачекати на слідчого, який прийде і все пояснить.

Йшов час — слідчі збирались

Слідчі приїздили на різних автомобілях. Зазвичай, досить пристойних, на київських, херсонських та номерах з інших регіонів.

Volkswagen Touareg 2016

KIA Sorento 2016

Час йшов, з’являлись нові люди… А за часом вони стежили на таких годинниках:

BREITLING SUPEROCEAN II 42

Через деякий час з’явився слідчий Херсонської ДФС, який приніс ухвалу суду та надав представникам «Ідейлу» можливість з нею ознайомитись.

Ухвала про всіх і жодного слова про «Ідейл»

Якщо коротко, то в ній суд ухвалив надати слідчим управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Херсонській області, слідчим управління фінансових розслідувань ГУ ДФС Рівненської, Львівської, Київської та Волинської областей, дозвіл на проведення обшуку будівель та споруд за адресою вул. Словацького, 30, які використовуються ТОВ «Фаворит 15» для розміщення офісу, з метою вилучення первинних бухгалтерських документів, документів податкового та митного обліку, документів фінансово-господарської діяльності низки юридичних осіб, без зазначення назви луцької ІТ-компанії.

 

Іншими словами, обшуки мали бути лише в офісах ТОВ «Фаворит 15».

«Але коли слідчі побігли по поверхах, позаглядали у наші офіси та побачили купу техніки і молодих людей, які не чинили опір та не протестували — вирішили, що доцільно і тут провести обшук?!» — йдеться у повідомленні «Ідейлу».

На запитання, яким чином ці обшуки стосуються ІТ-компанії, один з представників слідчих ГУ ДФС Херсонської області відповів, що вона робила сайт для ТОВ «Фаворит 15».

Аргументуючи це тим, що на цьому сайті є підпис. «Там написано, что разработкой сайта занимался ИДЕАЛ», — заявив слідчий. На йому відповіли, що компанія називається «ІДЕЙЛ».

Спроба знайти в інтернеті сайт ТОВ «Фаворит 15» виявилася безплідною. Пошукова система не видала відповідних результатів: не було знайдено ні сайту ТОВ «Фаворит 15», і відповідно ані напису «ИДЕАЛ» чи будь-якого іншого.

На прохання підтвердити цю інформацію у відповідь пролунало: «Это оперативная информация».

Підготовка до обшуку та очікування на адвоката

Після цього оперативники пішли по кабінетах і почали простягати руки до майна фірми, зокрема від’єднувати комп’ютери від мережі, заглядати у шухляди. Намагались навіть відібрати телефони у працівників та вимагали надати ксерокопії паспортів з адресами реєстрації усіх працівників.

«Ми вимагали дочекатись нашого адвоката — щоб усі дії, які будуть здійснювати співробітники ДФС, відповідали чинному українському законодавству та не порушували прав працівників нашої компанії. Також вимагали припинити втручання в роботу комп’ютерів та наших комп’ютерних мереж», — заявили у компанії.

Коли прибули адвокати Богдан Ульчак та Віктор Веремчук , усе повернулось в правове поле.

Хоча і з цим були складнощі, бо представники компанії вже не мали змоги потрапити у свої робочі приміщення, оскільки було виставлено охорону на вході. Ці охоронці відмовлялись представитись.

Також вони не могли пояснити, чому працівникиків «Ідейлу» не пускають на робочі місця.

Голова Волинської обласної організації Спілки юристів України, Кординатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Віталій Єлов також намагався потрапити у свій офіс. Він не міг побачити ані слідчого, ані процесуального прокурора, щоб отримати дозвіл на відвідування свого офісу. Єлов вважає, що в цьому випадку є порушення.

Зрештою, представники компанії таки потрапили у свої кабінети та надали доступ до робочих місць оперативникам. За участі адвокатів та в присутності дівчаток-понятих з Рівненщини (які дивним чином опинились у Луцьку і забажали бути понятими), було проведено усі дії з пошуку документів та інформації, яка могла стосуватись запитуваних ТОВ «Фаворит 15», ТОВ «Мунлайн 18», ТОВ «Інсайдер 15» та низки інших, зазначених в ухвалі, з якою фіскали приїхали на обшук.

Нічого не знайшли — протокол обшуку склали

Проте жодних згадок про дані юридичні особи або будь-якої іншої суміжної інформації у офісах та комп’ютерних мережах компанії, яка б стосувалась ухвали чи кримінального провадження, згідно з яким здійснювались слідчі дії, так і не знайшли. Про це склали відповідний протокол обшуку.

«І в результаті ми маємо зірваний робочий процес, купу запитань від наших партнерів та клієнтів, які цікавляться, чому ж ми стали об’єктом обшуків і чи це не поставить під удар нашу співпрацю. Тепер маємо пояснення, висвітлення подій, нікому непотрібний піар та досвід пережитого обшуку, вакханалії правоохоронних, фіскальних органів», — резюмують в «Ідейлі».

Тиск на ІТ чи «обшук за компанію»?

«Вважати це тиском на ІТ чи обшук «за компанію»? Як би це не звучало, проте — суть та сама, ми незахищені і в будь-який момент можемо бути атаковані, можемо втратити основні засоби під егідою «ухвали», може бути зупинений робочий процес, зірвані контракти», — підкреслили в ІТ-компанії.

Наступного дня, коли працівники фірми вийшли на роботу, виявили зникнення двох кілограмів кави та невеликої суми грошей.

«І дуже не хочеться думати, що представники держави, люди, які їздять на дорогих преміум-класу автівках та з модними і дорогими аксесуарами можуть бути дріб’язковими», — йдеться в повідомленні.

Адвокатське дослідження: подробиці справи

Зрештою, щоб розібратись достеменно у ситуації з цим обшуком, адвокату Богдану Ульчаку вдалось з’ясувати деякі цікаві обставини щодо кримінального провадження 32016230000000100, в рамках якого в «Ідейлі» провели обшук.

З Єдиного державного реєстру судових рішень стало відомо, що це провадження до 8 лютого 2017 року розслідувалось у Херсоні відносно абсолютно інших юридичних осіб, за фактами зловживань при будівництві доріг. Воно не стосувалось жодної компанії, вказаної у постанові на обшук. Тим більше «Ідейлу», який ні будівництвом доріг, ні імпортом транспортних засобів, ні митним оформленням не займається, і брокерських послуг також не надає.

Кримінал відкрили за недобудовані дороги, ухилення від сплати податків та якісь оборудки між херсонськими фірмами

В рамках кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ «Укрдорінвест» (код ЄДРПОУ 36009153, податкова адреса: Херсон, вулиця Старообрядницька, будинок 5) протягом 2015-2016 років укладали та виконували удавані (фіктивні) правочини з придбання товарів та послуг від ТОВ «Харлоу» (код ЄДРПОУ 40474908), ТОВ «БК «Альтор» (код ЄДРПОУ 39140922), ТОВ «Апекстрейд ЛТД» (код ЄДРПОУ 40139962), ТОВ «Вієн ЛТД» (код ЄДРПОУ 39608191), ТОВ «Таргетінг» (код ЄДРПОУ 39908747). Таким чином, вони ухилились від сплати податків обсягом понад 1,1 мільйона гривень.

Резюме двох днів

Як сталась ця прикра помилка?

Хтось у Херсонській області ухилився від сплати податків на мільйон і трішки, не добудував доріг належним чином, а фіскальна служба з перевіркою приїхала у Луцьк в ІТ-компанію.

«Випадково потрапили під роздачу, бо це нормальна практика у нашій державі?» — поцікавилися в «Ідейлі».

Сохранить

Сохранить