Вимагав 76 тис грн у пацієнтки за встановлення протеза, при наявності державної програми – повідомлено про підозру Сумському лікарю

За процесуального керівництва Сумської обласної прокуратури повідомлено про підозру ортопеду-травматологу Комунального некомерційного підприємства Сумської обласної ради «Сумська обласна клінічна лікарня» за фактом вимагання коштів у пацієнтки (ч. 4 ст. 189 КК України).

За даними слідства, з 2019 року пацієнтка з інвалідністю за медичними показаннями потребувала проведення операції із встановлення ендопротеза кульшового суглоба. Оскільки жінка не мала коштів на придбання протеза, вона розраховувала на програму, відповідно до якої така операція проводиться за рахунок коштів державного бюджету. Упродовж трьох років пацієнтка очікувала своєї черги на встановлення ендопротеза, при цьому систематично відвідувала ортопеда-травматолога, який був відповідальним за виконання державної програми «Ендопротези та набори для імплантації» СОКЛ.

У липні 2022 року стан пацієнтки суттєво погіршився, вона була госпіталізована в обласну лікарню, де зазначений лікар провів їй хірургічну операцію із встановлення ендопротеза кульшового суглоба. Жінка була переконана, що протезування було здійснено за рахунок державної програми, однак лікар після операції у категоричній формі неодноразово вимагав у пацієнтки оплатити 75 950 грн за протез.

При цьому лікар достеменно знав, що на балансі медичного закладу на момент проведення операції є достатньо ендопротезів, які постачаються в рамках державної програми, відтак пацієнтка з інвалідністю мала право на проведення оперативного втручання виключно за рахунок державних коштів.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Слідчого управління Головного управління Нацполіції в Сумській області за оперативного супроводу Управління стратегічних розслідувань в Сумській області Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури.

Сумська обласна прокуратура