«Макіївські юристи», або Як політично-бізнесовий клан банкротить і відбирає прибуткові підприємства

Днями Служба безпеки України викрила екс-заступника голови Вищого Господарського суду Артура Ємельянова на судових махінаціях та фінансуванні тероризму в «ЛНР» та«ДНР». Ємельянов та група його підопічних, юристи Володимир Гуртовий і Дмитро Зайцев, ще в 2011 році легалізували рейдерство універмагу «Україна». Ласі приватні бізнеси та перспективні держпідприємства — потенційні жертви рейдерських схем донецької банди, що працює на замовників з оточення Віктора Януковича. 

По накатаній 

Як встановили оперативники, суддя Ємельянов за винагороду впливав на винесення потрібних замовникам судових рішень. Для легалізації отриманих коштів через підставних осіб суддя скуповував нерухомість  комерційні та бізнес-об’єкти на окупованій території Донеччини. Підконтрольні Ємельянову структури сплачували податки відомствам терористів. Також правоохоронці вилучили документацію та інформацію, яка може свідчити про комерційні оборудки на території ОРДЛО.

Рейдерська схема підсобників Ємельянова  суддів та юристів з Донбасу  активно застосовувалася в зоні АТО, де бізнес віджати легше через недостатню, у силу обставин, контрольованість з боку власників. Донецькі поставили рейдерство на потік і перетворили на бізнес, розширивши географію далеко за межі регіону. Сьогодні жертвами банди стають перспективні торгові й промислові об’єкти, при чому рейдери завжди працюють за однією і тією ж схемою. Користуючись тим, що більшість підприємств, навіть успішних, використовують банківські кредити, шахраї за допомогою спільників у банках домагаються переуступки чи продажу права вимоги по кредиту своїм кишеньковим фірмам та відчужують майно на користь посередників. І якщо цей клубок розмотати, то нитки у результаті приведуть до провладного олігархату, який вкорінився ще за часів Януковича.

Найгірше те, що у рейдерській схемі задіяна чи не вся адміністративно-судова система, яка за мільйони доларів успішно відкуповується від люстрації: екс-глава Вищого господарського суду Віктор Татьков, його протеже  суддя Вищого господарського суду Артур Ємельянов, а також член так званої «Ради адвокатів ДНР» Вадим Трушкін, сепаратист і пособник терористів, внесений до обліку Центру дослідження злочинів проти безпеки України “Миротворець”. Ця банда рейдерів привласнила Костянтинівський завод «Кристал», «Макіївський універмаг», «Механічний завод «ТОР», готель «Братислава», «Полімер Альянс ЛТД», Донецький ЦУМ, ресторан «Дружба» та інші привабливі бізнеси.

Сьогодні департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури України займається кримінальним провадженням щодо Ємельянова і Татькова за статтями «шахрайство», «відмивання грошей», «хабарництво» та статею КК України «створення злочинної організації». А в липні цього року Генпрокуратура закінчила розслідування справи за фактом втручання в діяльність судових органів і роботу автоматизованої системи документообігу суду. Підозрювані у цій справі  знову ж таки екс-замголови ВГСУ Артур Ємельянов і екс-голова цього ж суду Віктор Татьков.

Гуртовий, Зайцев та «Україна» 

Раніше Ємельянов очолював Донецький господарський суд та був переведений до Києва, куди у слід за собою перетягнув і десятки суддів, які й сьогодні ухвалюють потрібні рейдерам рішення. Варто згадати, як це було з універмагом «Україна». Будівлю в центрі Києва просто відібрали в ірландських інвесторів, а серед нових власників універмагу з’явилася структура, яка обслуговує інтереси Віктора Януковича і наближених до нього людей.

Універмаг «Україна», оцінений в $ 78 млн з річним доходом $ 10 млн, за вже накатаною схемою отримав фінансову вимогу сплатити $ 45 млн боргу на користь невідомої структури Lyndhurst Development Trading SA. Це сталося після того, як власник універмагу (92,75%)  ірландський мільярдер Шон Куїн  був визнаний банкрутом, і його активи почали арештовувати кредитори.

Про це йдеться в спецрозслідуванні на Лівому березі. Юридичний супровід справи забезпечували Володимир Гуртовий і Дмитро Зайцев, які тоді обслуговували невідомих рейдерів універмагу «Україна» в Господарському суді Києва. В історії з «Україною» був задіяний також і їхній партнер з Донецька – Вадим Трушкін.

Неважко здогадатися, що однією з причин, яка призвела до відчуження майна універмагу, стала вимога сплатити $ 45 млн. Тим часом вже «свої» господарський і апеляційний господарський суди легалізували цю вимогу оплати власником універмагу «Україна»  Quinn Holdings Sweden AB  $ 45 млн фірмі Lyndhurst Development Trading. І в результаті складного ланцюжка з цінними паперами цей борг був перекинутий до невідомої брокерської компанії «Зеніт».

Хто біля «корита» 

Зв’язки нових власників універмагу «Україна» ведуть до одного з найближчих друзів Януковича  екс-міністра охорони навколишнього природного середовища Едуарда Ставицького. Зв’язок зі Ставицьким можна простежити через згадану фірму «Зеніт», якою володіє Артем Басмаджан, що у 2009 році був в.о. керівника державної компанії «Закарпатполіметали». Ця компанія збанкрутувала в зв’язку з величезною фінансовою вимогою з боку нікому не відомого офшору  Cengard Financial. Представником цієї фірми в судах значився ще один макіївський юрист – Ігор Желтобрюх. Комітет кредиторів тоді очолив Дмитро Зайцев, адміністратором комітету був Володимир Гуртовий. І Зайцев, і Гуртовий тепер є адвокатами Lyndhurst Development Trading, яка й ініціювала проблеми в універмазі «Україна».

Яскравим прикладом рейдерства «макіївських юристів» є і банкрутство маріупольської компанії «Азовмех», яка виграла у 2008 році тендер на будівництво дамби на каналі «Дунай  Чорне море». Компанія отримала доступ до виділених на будівництво 86,27 млн грн та згодом була оголошена банкрутом. Цікаво те, що кредиторам підігравало керівництво «Азовмеху», яким тоді значилися вже відомі нам Дмитро Зайцев, а згодом  його поплічник Вадим Трушкін.

Зрештою, викриття судді Ємельянова дає примарну надію на те, що правоохоронна система зрушила процес і зможе знешкодити злочинне угруповання, що вкорінилося мало не у всі органи влади. Адже слід ручних юристів Володимира Гуртового, Дмитра Зайцева, Вадима Трушкіна досі простежується у судах, пов’язаних зі справами, що мають неабиякі фінансові перспективи. І якщо рейдери можуть просто відібрати бізнес, то рейдери-терористи  це вже куди серйозніша загроза для країни.