Хто Ви Сергій Семочко? Сім’я СБУшного розвідника має російські паспорти та будинки під Києвом на $8 мільйонів

Семочко Сергій Олексійович

Півроку тому спільний матеріал Наварті та ОРД про Семочко Сергія Олексійовича став одним із найбільш обговорюваних у вузьких колах. Обидва співробітники вітчизняної Служби Безпеки з дня на день можуть стати фігурантами розслідувань не журналістів, а відповідних органів. Сьогодні ж ми публікуємо матеріал про життя можновладців із СБУ від колег з Наші Гроші.

Сім’я першого заступника голови Зовнішньої розвідки України Сергія Семочка, попри відсутність значних доходів в останні роки, володіє елітними будинками під Києвом загальною вартістю близько $8 млн., або 224 млн грн. Також найближчі родичі українського топ-розвідника мають російське громадянство.

Про це йдеться в розслідуванні Лесі Іванової для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

Сергій Семочко до нападу Росії на Україну працював в кримському управлінні Службі безпеки України, був керівником економічної контррозвідки СБУ, де займався, в тому числі, імпортом ліків та впливав на ринок діалізу. Пізніше він очолював столичне управління СБУ. Влітку 2018 року він був призначений першим заступником керівника Служби зовнішньої розвідки.

Семочко мешкає в будинку в елітному селищі Козин під Києвом. Ця нерухомість площею 333 кв м була придбана в лютому 2016 року на ім’я Тетяни Лисенко.

Лисенко – офіційна або громадянська дружина Семочка, яка має російське громадянство. Про це свідчить той факт, що Федеральною податковою службою РФ їй присвоєно індивідуальний податковий номер. Також ЗМІ повідомляли про російський паспорт дочки Лисенко – Анастасія Котон, яка Семочку доводиться падчеркою.

Російський паспорт має також чоловік Анастасії – Володимир Котон. Окрім цього в Єдиному реєстрі юридичних осіб РФ є витяг на повного тезку Станіслава Лисенка з Ялти (старший син Лисенко), де він також зазначений громадянином Росії. Такі ж витяги ЕГРЮЛ видає також на дружину і тещу Станіслава, і на батьків Котона – приватних підприємців в Криму (роздрібна торгівля в магазинах).

Раніше Лисенко та Семочко також приватизували по земельній ділянці в Криму, а Семочко отримав службову квартиру, яку приватизував разом з сином.

Дочка Лисенко має відразу два будинки в Козині неподалік від будинку матері. В 2017 році вона стала власницею маєтка поруч з будинком очільника управління по боротьбі з корупцією СБУ Юрія Артюхова, який раніше продавали за $2 млн.

Будинок Анастасії Котон

На Анастасію Котон записано також ще один будинок на 671 кв м. Розташований він напроти маєтку, що належить матері екс-керівника «Спецтехноекспорту» Павла Барбула.

Загалом, нерухомість в Козині співмешканки Семочка та її дочки оцінюється у суму понад $8 млн.

Аналіз доходів родини Лисенки-Семочки за останні вісім років показав, що їх загального доходу та майна не вистачило навіть на половину з одного будинку в Козині. Не дозволяла купити таку нерухомість і зарплата, яку отримує керівництво СБУ.

На запит програми Семочко не заперечив викладені факти, але назвав питання про родинні зв’язки з Лисенко конфіденційною інформацією про його особисте та сімейне життя.