Віталій Купрій: Конституційний суд увійшов у орбіту Медведчука чи хто такий Олег Синянський

Фігурант багатьох скандалів навколо Леоніда Кучми та людина, яка фактично зганьбила батьківщину співпрацею з Кремлем, віднині у судовій гілці влади.

Віталій Купрій на своїй офіційній сторінці в Фейсбуці повідомив, що Голова Конституційного суду Станіслав Шевчук зробив своїм радником креатуру Медведчука – Олега Синянського.

У останні місяці правління екс-Президента Леоніда Кучми Олега Синянського поставили керувати Службою зовнішньої розвідки, а перед цим він був начальником Головного управління розвідки СБУ. Під час президентської кампанії 2004 року засвітився в стеженні за кордоном за українськими опозиційними політиками. Генерал-розвідник В.Кравченко тоді звинуватив Синянського в тому, що він підписував незаконні вказівки на таке стеження, а також організував викрадення медичної карточки Віктора Ющенка з віденської лікарні, де той проходив лікування після отруєння”, — пише нардеп.

Цікава деталь із біографії Синянського – він навчався у Московському військовому інституті іноземних мов (володіє англійською, арабською та івритом), який закінчив у 1992 році. Тобто, випуск Синянського припав на час, коли Росія та Україна були окремими державами. Особливістю вказаного навчального закладу було те, що він готував військових розвідників.

У 2005 році Синянський зник із публічної сфери: трохи був у бізнесі, а потім взагалі «заліг на дно». А нещодавно з’явився – став найближчим радником голови Конституційного суду. З Шевчуком він з’являється на офіційних зустрічах, супроводжує на інших заходах. По всьому відчувається, що він має величезний вплив на голову Конституційного суду.

Виникає запитання: з яких питань може компетентно радити Голові Конституційного суду особа, предметом професійної діяльності якою були лише специфічна (як це випливає з викладеного вище) оперативна діяльність і бізнес?”, — продовжує народний депутат.

Це питання є суспільно важливим, а тому Віталій Купрій звернувся з депутатським зверненням до Голови Конституційного суду Станіслава Шевчука, щоб отримати відповідь на нього з перших вуст.
“І чи було відомо йому про неоднозначну репутацію його нового радника, про його попередню діяльність і якщо так, то чим він керувався, призначаючи собі такого радника. Бо колишні співробітники СБУ та СЗР, з ким довелося поспілкуватися, просто в шоці від такого призначення. Усі вони вказують на тісний зв’язок Синянського з Медведчуком. А що зв’язує Шевчука з Медведчуком?”, — ставить слушне запитання парламентар.

Хто ж такий Олег Синянський?

Поза всяким сумнівом: Олег Синянський – людина системи. Одні експерти його кар’єрний зліт пояснюють зв’язками з Віктором Медведчуком, інші – належністю до так званих «смєшківців».

Президент України Леонід Кучма підписав указ про створення на базі Департаменту розвідки, розвідувальних підрозділів регіональних органів СБУ Служби зовнішньої розвідки України. Її керівником призначений 34-річний Олег Синянський. Дотепер він очолював головне управління розвідки (ГУР) Служби безпеки.

Олег Синянський

Олег Синянський

Нова служба, відповідно до президентського указу, здійснюватиме розвідувальну діяльність у політичній, економічній, військово-технічній, науково-технологічній, інформаційній і екологічній сферах. СЗР братиме також участь у боротьбі з міжнародною організованою злочинністю і тероризмом. Утім, у нинішній ситуації інтерес становить не перелік обов’язків, покладених на СЗР, а фігура її керівника. «Людський фактор», коли мова йде про державні секрети і розвідку, грає не останню роль. Отже, хто такий Олег Синянський? Він – перекладач за освітою. Володіє англійською, арабською та івритом. Захоплюється букіністикою. В офіційній біографії сказано, що він нагороджений іноземними орденами. Але, як справжній розвідник, пан Синянський не вказав, які саме країни відзначили його скромні заслуги. Зате відомо, що новий керівник СЗР України в 1992 році закінчив східний факультет Військового інституту іноземних мов у Москві. По тому – працював у Міністерстві оборони України й у відділі Близького Сходу і Африки МЗС України. У грудні 1995 року пан Синянський відбув з дипломатичною місією до Ізраїлю – другим секретарем з політичних питань у посольстві України. З квітня 2000 року по вересень 2002 р. перебував на посаді заступника керівника протокольно-організаційного відділу Управління протоколу адміністрації президента України. Показово те, що в жовтні 2002 року пан Синянський був включений до складу комісії, що забезпечувала роботу міжнародних експертів з питань експорту станцій радіоелектронної розвідки «Кольчуга», яку очолив глава адміністрації президента Віктор Медведчук. Саме ця обставина, схоже, вирішила подальшу долю Олега Синянського. У грудні 2003 року він був призначений керівником головного управління розвідки СБУ.

Олег Синянський

Олег Синянський

У лютому 2004-го пан Синянський опинився в центрі шпигунського скандалу. Генерал СБУ Валерій Кравченко, котрий перебував у Німеччині, заявив, що саме начальник Головуправління розвідки Олег Синянський і голова СБУ Ігор Смєшко віддавали йому незаконні накази. Вони, за словами пана Кравченка, «на порушення Конституції і закону про розвідоргани України дають вказівки своїм працівникам за рубежем стежити за депутатами Верховної Ради України з числа опозиції», а також за міністрами уряду. «Наявні в мене матеріали я готовий передати представникові Генеральної прокуратури й до комітету Верховної Ради з прав людини», – повідомив генерал. СБУ назвала заяви пана Кравченка абсурдними, а Генеральна прокуратура жодних порушень законодавства з боку СБУ не зафіксувала. Сам же опальний генерал перебуває зараз у слідчому ізоляторі Служби безпеки.