Каталонія в кроці від небуття

Боротьба за незалежність чи сепаратизм? На тлі усього, що відбувається у світі, включаючи Україну, вимоги Каталонії щодо незалежності цього регіону Іспанії видаються не надто рожевими і безпечними. Але багаторічні спроби каталонців вийти зі складу Іспанії, підігрівані ззовні, цієї неділі можуть вилитися у справжнє протистояння.

Мадрид вважає незаконним проведення такого референдуму і намагається всіма силами протистояти ситуації. Прихильники незалежності, навпаки, готові навіть до збройного протистояння.

Наразі, у п’ятницю, 29 вересня, прихильники референдуму зайняли десятки приміщень, в яких мають розміщуватися виборчі дільниці під час референдуму про незалежність регіону 1 жовтня, і провели там ніч.

Аби не допустити проведення референдуму, поліція Іспанії вилучила мільйони бюлетенів, а прокуратура країни також розпорядилася закрити сайти, присвячені плебісциту.

Незаконними діями у Криму і Донбасі, порушенням Будапештського меморандуму та інших міжнародних угод, Росія відкрила шлях для таких же дій у інших країнах і поставила світ на межу протистояння і загострення відносин усередині багатьох країн. І все це – для того, щоб утвердити так звану «велич» Путіна і протекторат над Україною.

Складні відносини між Каталонією і іспанським урядом явно підігрівалися прикладами «відділення» Донбасу і Криму в Україні, Абхазії і Осетії – у Грузії. Але якби каталонці могли передбачити, що слідує наступно за цим всім, вони б двадцать разів подумали, перш ніж оголошувати референдум.