На Дерибасівській з’явилась нова скульптура – «Голос Одессы»

Сьогодні опівдні центр Одеси наповнився  одеситами і колоритним одеським звучанням. На Дерибасівській урочисто відкрили нову скульптурну композицію навпроти пам’ятника Леоніду Утьосову. Вона називається «Голос Одеси» і являє собою бронзовий інтерактивний грамофон.

Навівши смартфон на QR-код, розміщений на скульптурі, можна почути 13 знакових для Одеси пісень і творів відомих одеських авторів: Утьосова, Жванецького, Ойстраха, Нежданової, Гілельса, Ріхтера, Фельцмана, Ободзінского, Доліної, Стоянова, Карцева, Кораллі та Водяного, – а також звуки, які передають одеський колорит – оголошення на вокзалі, гімн Одеси, видаваний курантами на  будинку міськради, передзвін трамвая та багато іншого.

Пам’ятка з’явилася в центрі міста завдяки ініціативі одесита Андрія Левченка
і роботі скульптора Віктора Тиблевича.

Левченко  зізнається, що через роботу зрідка буває в рідному місті, але від цього любить його не менше.
“Перша інтерактивна скульптура – як мінімум, в Україні – « Голос Одеси », яка нагадає і увічнить голос, музику і виконання музики 13-ти видатних одеситів: Утьосов, Жванецький, Ойстрах, Нежданова, Гілельс, Ріхтер, Фельцман, Ободзинський, Долина, Стоянов, Карцев, Кораллі “і такий,що пристав до них» Водяний.
І з ними буде звучати те, що в моїх вухах, в моїй пам’яті і в моєму серці: шум моря, голоси на пляжі, магічний звук ревуна порту  туманним ранком, голуби під дахом, дзвінок одеського трамвая, оголошення на «з/д вокзалі» та гімн Одеси, що видається курантами на будівлі Думи. “-  написав він на своїй сторінці у Фейсбук.

На реалізацію цієї ідеї в бронзі у скульптора Віктора Тиблевича пішло дев’ять місяців. Сторони грамофону вироблені у вигляді фасадів одеських будинків з безліччю деталей – тут і знамениті одеські котики, дитина грає на скрипці, огрядна дама з цигарками, моряк та  дворовий колодязь. До речі, прообразом останнього став справжній мармуровий колодязь з двору на Малій Арнаутській, де виріс Андрій Левченко.

Нагадаємо, що на початку 2000-х на цьому місці вже стояв схожий об’єкт – музичний автомат у вигляді старовинної телефонної будки. Всередині можна було обрати та прослухати знамениті пісні Леоніда Утьосова. На жаль, арт-об’єкт пошкодили вандали, і його довелося демонтувати.