У Національному центрі реабілітації «Незламні» у Львові відкрили мобільну майстерню протезів (ФОТО)

Відкриття Майстерні Протезів У Львові (5)

Проєкт реалізували спільно Мальтійська служба допомоги у Львові, Міністерство охорони здоров’я України та Німеччини.

Вартість проєкту становить близько 1 млн євро.

Майстерня розташована на базі національного центру реабілітації «Незламні» у Першому територіальному медичному об’єднанні м. Львова. У відкритті майстерні 26 вересня взяли участь міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, керівник БО «Мальтійська служба допомоги у Львові» Павло Тітко, директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис, міський голова Львова Андрій Садовий та директор Першого ТМО м. Львова Олег Самчук.

Нагадаємо, 10 червня Віктор Ляшко та міністр охорони здоров’я Німеччини Карл Ляутербах під час візиту на Львівщину обговорили надання конкретної підтримки українцям, які постраждали через напад росії. Зокрема, забезпечення лікуванням жителів України, створення реабілітаційних центрів, побудови центрів протезування.

У майстерні допомагатимуть не лише військовим. Зараз більша частина пацієнтів – це цивільні, які постраждали внаслідок військової агресії. Так само є цивільні, які мають вроджені патології і внаслідок цього потребують протезування. До реабілітаційної команди майстерні входять лікарі фізичної та реабілітаційної медицини, фізичний терапевт, ерготерапевт, протезист, реабілітаційна медична сестра і психолог. Команда співпрацює з хірургом, який оперував пацієнта, для того, щоб підібрати найбільш ефективну програму реабілітації індивідуально для кожного. Протезами забезпечують сама лікарня і донори. У майстерні працюють і закордонні фахівці, які навчають команду майстерні. Тут вже побували медики з Ізраїлю, Данії, Великобританії і з США.

«Ми зараз змінюємо підходи до реабілітації і в кожному закладі, який має пакет від Національної служби здоров’я України, буде кабінет асистивних технологій. Тут (у Першому ТМО – авт.) він працює. В той же час, завдяки співпраці з урядом Німеччини та Мальтійською службою допомоги, містом Львовом, нам вдалося організувати тут і протезну майстерню, яка підганяє протези під культю.

Що тут характерно і що ми будемо впроваджувати в інших закладах: людина, яка займається підгонкою протезів, є членом мультидисциплінарної команди, і перебуватиме в операційній, коли пацієнтові роблять ампутацію, або ж коли оперують пацієнта повторно (для того, щоб підходив протез) вже після перенесеної бойової ампутації на першому етапі евакуації. Це робить простішим в подальшому протезування, коли відразу в операційній роблять всі операції, які рятують життя і інші так звані практичні операції для того, щоб протез потім підганявся і забезпечував повноцінне функціонування», – розповів міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.

Він також додав, що на території Першого ТМО у Львові реалізовують ще один проєкт – будівництво реабілітаційного корпусу, який повноцінно закриє повний цикл реабілітації.

«Це один із багатьох проєктів, які реалізовують сьогодні на території України, для того, щоб всі, хто постраждав внаслідок війни, змогли отримувати необхідне протезування і реабілітацію безкоштовно для них на території України і воно відповідало всім сучасним світовим стандартам», – наголосив міністр.

Окрім того, як розповів керівник БО «Мальтійська служба допомоги у Львові» Павло Тітко, вартість проєкту становить близько 1 млн євро.

«Від червня привезли контейнер, відправили людину в Німеччину на практику, на навчання, а сьогодні вже протезують наших бійців і цивільних, яким потрібні протези. Ми швидко це зробили. Я дякую всім партнерам! Ми також раді, що змогли об’єднати таких партнерів, як Міністерство охорони здоров’я Німеччини, Міністерство охорони здоров’я України, місто Львів та цю лікарню.

Ця майстерня є в надійних руках. Людина, яка протезує, має 18 років стажу, досвіду і ми впевнені, що це будуть добрі протези», – зазначив керівник БО «Мальтійська служба допомоги у Львові».

Департамент охорони здоров’я






Львівська обласна військова адміністрація