Одіозна Ганна Гопко: Щорічно з 7 млрд грн для сиріт 85% коштів йдуть на підтримання інфраструктури дитячих будинків

Народний депутат України Ганна Гопко

Сьогодні, 13 вересня Народний депутат України Ганна Гопко (яка була помічена у ряді корупційних скандалів, статок пані Гопко сягає трьох мільйонів доларів США) та Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба презентували Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки на тему: «Краще майбутнє для дітей України».

Презентацію стратегії було проведено спільно з Національним проектним офісом з проведення реформи деінституалізації, а також за участі представників посольств і громадських організацій.

«Держава витрачає 7 млрд грн у рік на 106 тисяч дітей, які ізольовані у дитячих будинках, яких маємо 751. Проте 85% коштів насправді йде на утримання застарілих будівель, на зарплати персоналу та інші видатки, тоді як на дітей залишається лише 15%. Ця система за своєю суттю є нічим іншим, як тюрмою, ідеологічно радянською, наскрізь корумпованою, з щоденним приниженням гідності, а часто – насильством над дітьми. За статистикою, 23% з них після того, як залишали в дорослому віці інтернат, не змогли соціалізуватися, 90% – не спроможні на самостійне життя, 50% – обирають злочинний шлях і соціальне дно», – зазначила Ганна Гопко.

«За роки незалежності кількість дітей в Україні скоротилася вдвічі. Підтримка інтернатної системи, де тільки 8% – діти-сироти, а інші – мають батьків – дорога та неефективна. Існуюча система та спосіб її фінансування не можуть підтримати вразливі групи дітей у громадах. Красномовний приклад реформування дають Болгарія та Румунія, де кількість дітей у дитячих будинках зменшилася на 77% та, відповідно, 82% за лічені роки. Нещодавно я побував у закладі альтернативного догляду на Дніпропетровщині. У будинку проживає десятеро дітей, які ходять у звичайну школу, за ними доглядають не батьки, а підготовлені працівники, це не заклад, в якому живуть разом безліч дітей, на яких не вистачає ні працівників, ні коштів, і діти не відчувають себе покинутими», – додав Микола Кулеба.

9 серпня 2017 року Кабінет Міністрів України ухвалив Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017—2026 роки, а також План заходів з реалізації I-го етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки.

У липні 2017 року Верховна Рада України проголосувала за внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік», що передбачили виділення субвенції у розмірі 277 млн грн. з держбюджету місцевим бюджетам на придбання та будівництво житла для дитячих будинків сімейного типу, малих групових будинків та соціальних квартир для дітей-сиріт випускників інтернатних закладів.

Раніше…

Нардеп Ганна Гопко збрехала про рівень бідності населення України

В ефірі телеканалу “112 Україна” 4 жовтня народний депутат Ганна Гопко заявила: “Подивіться класифікацію ООН. В Україні 30% – це бідне населення”  (21.30).

ВЕРДИКТ: БРЕХНЯ

Бідне населення, за запровадженою ООН класифікацією для міжнародних порівнянь, в Україні відсутнє.

За межею національного рівня бідності в Україні в 2015 році проживало 6,4 % населення.

СУТЬ ПРОБЛЕМИ:

Оцінюючи рівень бідності в різних частинах світу, Організація Об’єднаних Націй спирається на два показники:

  • міжнародний рівень бідності – фіксує населення в кожній країні, що живе на менше, ніж 1,9 дол США (за паритетом купівельної спроможності) в день,
  • національний рівень бідності – відображає частку населення, доходи якої нижче за зафіксований в законодавстві країни прожитковий мінімум

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТИ:

0 % припадало в 2013 році на бідне населення в нашій державі відповідно до міжнародної класифікації, якою користується ООН. Після 2013 року добробут населення України суттєво погіршився під впливом бойових дій на Сході, девальвації національної валюти та зростання цін. Попри це зафіксований на рівні 1,9 долари на день міжнародний поріг бідності залишається низьким в порівнянні з їх звичайними витратами.

1,9 долари на добу, переведені з урахуванням паритету купівельної спроможності національної грошової одиниці, за оцінками FactCheck, сягатимуть приблизно 333 грн в місячному обчисленні. Очевидно, що така сума не є адекватною для оцінки бідності в Україні.

За таких обставин доречно використовувати національний рівень (поріг) для оцінки ступеня зубожіння населення країни, визнаний ООН. Ним є прожитковий мінімум, який Законом України про державний бюджет на 2015 рік було підвищено до 1 330 грн на одну особу на місяць (на кінець періоду).

За даними Міністерства соціальної політики (які далі повідомляються в ООН), відсоток громадян, які в місяць проживали на суму, меншу від встановленої державою, сягнув у 2015 році 6,4 %. Він знизився у порівнянні з 2014 роком на 2,2 відсоткові пункти (графік 1).

Графік 1. Частка населення України, що проживає за національною межею бідності, за класифікацією ООН та Міністерства соціальної політики України, % [FactCheck на основі ООН та Мінсоцполітики] * Примітка: за 2015 рік – дані Міністерства соціальної політики України

Міністерство соціальної політики України поруч із класифікацією ООН («рівень бідності за абсолютним критерієм» у його документах) використовує додаткові параметри для оцінки бідності в державі. Зокрема, воно оприлюднює інформацію про «рівень бідності за відносним критерієм» – яка частина населення витрачає на споживання менше 75 % в порівнянні із середніми витратами більшості звичайних громадян. Наприклад, якщо типовий мешканець України в 2015 році витрачав на місяць в середньому 1 052 грн, то в порівнянні із ним бідними будуть ті особи, які могли собі дозволити витрачати лише 789 грн на місяць. Таких, за даними Мінсоцполітики, було 23 % населення (графік 1).

Автор:  Дмитро Єфремов

Редактор: Олександр Гороховський

ВАЖЛИВО: Якщо політик або читач не згоден з нашим вердиктом, після надання підтверджуючої інформації, редакційна колегія залишає за собою право змінити вердикт, обов’язково зазначивши дану зміну в статті!

Сохранить

Сохранить