Підпал полів конкурентів і сміттєзвалища. Мешканці Мачухівської ОТГ вимагають вигнати фермера Олександра Коваленка з їх громади

Олександр Коваленко

Підпаливши поля конкурентів у Мачухівській ОТГ, фермер Олександр Коваленко спровокував чергову пожежу на макухівському сміттєзвалищі. Мешканці громади вимагають від президента Володимира Зеленського втрутитися в ситуацію та покарати Коваленка.

Погрози голові та крадіжки у конкурентів. Як Олександр Коваленко почав працювати у Мачухівській ОТГ

Олександр Коваленко почав працювати на території Мачухівської об’єднаної громади лише кілька місяців тому. На Полтавщині його добре знають за рейдерство, відверті кидки партнерів та пайщиків. 

У Мачухівській ОТГ Коваленко відмовився сплачувати будь-які податки та почав свою діяльність з погроз голові.

    • Він вимагав, щоб я почав «пресувати» інших фермерів, які працюють на території нашої громади. Хотів забрати їх землі. В іншому випадку Коваленко погрожував здоров’ю моїх дітей та моєму особисто. Потім він плюнув мені в обличчя і кілька разів вдарив, а його мордовороти скрутили мене і поклали в багажник джипа, провезли так селом. Коваленко сказав, що це останнє попередження і далі розмова буде іншою, — розповідає голова Мачухівської ОТГ Валерій Білокінь. 

Валерій Білокінь

Валерій Білокінь

Валерій Білокінь

Валерій Білокінь одразу ж звернувся до правоохоронців з заявою про злочини Коваленка. Не отримавши підтримку сільського голови та депутатів, фермер вирішив і далі діяти звичними та зрозумілими для себе методами. 

  • Спочатку в мене почав зникати врожай. Потім були спроби підпалу техніки, добре, що люди помітили і швидко відреагували. Це ті методами, якими Коваленко діяв і раніше у Козельщинському та інших районах, де працює. Ми з колегами не хочемо мати ніяких справ з цією людиною, — говорить місцевий фермер Іван Степаненко. 

Коваленко підпалив поля конкурентів, а полтавці тиждень дихали токсинами

Олександр Коваленко

Олександр Коваленко

Але це був лише «привіт», далі Коваленко підпалив поля фермерів, які працюють на території громади. Місцеві жителі розповідають, що він робив це власноручно. Люди з інших сільрад підтвердили, що фермер завжди діє самостійно в таких ситуаціях. А ще отримує від цього особливе задоволення. Одна з жительок ОТГ, яка стала свідком злочину, розповідає, що Коваленко знімав підпал на телефон і голосно сміявся.  

Щоб компенсувати втрати врожаю на своїх полях, які розташовані поруч, Коваленко попередньо їх застрахував. Цю інформацію нам підтвердили у одній з полтавських страхових компаній.

Пожежа на макухівському сміттєзвалищі

З полів полум’я перекинулося на макухівське сміттєзвалище, розташоване під Полтавою. Пожежу довелося тушити майже тиждень. Весь цей час у повітря масово виділялися діоксин та бензопілен. Це дуже небезпечні токсичні речовини. Вони спричиняють отруєння та онкологічні захворювання у людей. 

  • Я вимагаю від Президента та новообраних нардепів максимально жорстко відреагувати на цю ситуацію. Ми бачимо повне нехтування законами України. А у моїй рідній Ковалівці та Полтаві через таких, як Коваленко, почастішали випадки онкології. Такі фермери повинні бути за гратами, а не працювати на території області, — наголосив екс-народний депутат Юрій Бублик. 

Юрій Бублик
Спалені поля у Мачухівській ОТГ