Іван Дралюк підтримав трудовий колектив ДП «Волиньторф»

Іван Дралюк

Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю  СБ України за дорученням керівництва Служби у межах компетенції розглянуто звернення Волинської обласної ради  “Про підтримку звернення трудового колективу державного підприємства «Волиньторф» до Президента України, Кабінету Міністрів України, Служби безпеки України, Генеральної прокуратури України”.

Нагадаємо, у зверненні  йшлося про  ситуацію, яка склалася навколо підприємства.
“Рентабельне, прибуткове підприємство, яке забезпечує близько 180 установ бюджетної сфери, а також приватні домогосподарства у кількох регіонах України твердим паливом, сьогодні знаходиться на межі зупинки роботи через протиправні дії голови обласної державної адміністрації Гунчика В. П., який блокує роботу підприємства, що визнано Волинським окружним адміністративним судом.
Родовища торфу залягають на глибині 2-4 метрів. Перспективними для їх освоєння є два види земель – запасу та лісового фонду. Ще у 2009 році державне підприємство «Волиньторф» розробило проект нових торф’яних площ на території 205-ти гектарів лісових масивів. Землі лісового фонду виділяються лише за погодженням Кабінету Міністрів України. Відповідно до чинного законодавства України клопотання до Уряду подається виключно обласною державною адміністрацією. Незважаючи на те, що ДП «Волиньторф» розробив повний пакет відповідних документів, голова Волинської обласної державної адміністрації Гунчик В. П. до Кабінету Міністрів України так і не звернувся.
Волинською обласною радою неодноразово розглядалися звернення щодо необхідності врегулювання ситуації, яка склалася на ДП «Волиньторф», та забезпечення законодавчих умов для розробки торфовищ. Однак жодних дій для вирішення проблемного питання та забезпечення стабільної роботи
ДП «Волиньторф» обласною державною адміністрацією не вживаються.
Гальмування процесу відведення земель вже призвело до того, що в 2018 році випуск продукції зменшиться вдвічі, а чисельність працівників доведеться скоротити на 200 осіб.
Дії голови обласної державної адміністрації Гунчика В. П. щодо невиконання своїх обов’язків та рішення Волинського окружного адміністративного суду приведуть до втрати близько 30 мільйонів податків, що сплачує підприємство до бюджетів всіх рівнів. Бюджетні установи області залишаться без палива, що складає альтернативу дорогому газу.
Трудовий колектив ДП «Волиньторф» постійно звертається до голови облдержадміністрації щодо сприяння у розв’язанні загрозливої ситуації, що виникла на державному підприємстві. На його переконання щодо вирішення ситуації отримують лише обіцянки”.
Підтримуючи колектив торфовиків, Волиньрада вимагала:
– надати оцінку діяльності голові Волинської обласної держаної адміністрації Гунчику В. П. за викладеними фактами;
– вплинути на ситуацію з блокуванням нормальної роботи ДП «Волиньторф» через бездіяльність голови Волинської обласної державної адміністрації Гунчика В. П., які призводять до нанесення шкоди громаді Волинської області та громадянам України ;
– зобов’язати голову Волинської обласної державної адміністрації Гунчика В. П. вжити невідкладних і дієвих заходів для погодження виділення земельних ділянок для видобутку торфу та припинити цілеспрямоване знищення провідного державного підприємства Волині та України у торф’яній галузі.

“У зазначеному зверненні відсутні відомості, які можуть свідчити про вчинення злочинів, досудове розслідування яких відповідно до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу України віднесено до підслідності слідчих органів безпеки.
З урахуванням викладеного, звернення направлене до Генеральної прокуратури України за належністю.
Інформацію враховано відповідними підрозділами Служби безпеки України в оперативно-службовій діяльності”, – написав у відповідь депутатам  заступник начальника Головного управління Іван Дралюк.