СБУ береться за розслідування зв’язку ТехноНІКОЛЬ з оточенням Путіна чи хто наживається на Черкасах

ТехноНІКОЛЬ

Конфлікт, що виник у зв’язку з роботою російського бізнесу в Україні, отримав своє продовження. На вимоги Всеукраїнського солдатського комітету воїнів АТО розслідувати діяльність заводу «Техно», який нещодавно називався «ТехноНІКОЛЬ», відгукнулася прокуратура Черкаської області та СБУ. Вони розпочали перевірку зв’язків та діяльності української «доньки» російської корпорації «ТехноНІКОЛЬ», що належить олігархам з оточення Путіна.

Прокуратура Черкаси ТехноНІКОЛЬ

Нагадаємо, нещодавно відбулося перейменування заводу, а також зміна офіційних власників та організаційної структури корпорації. Мотиви зрозумілі – максимально приховати російське коріння бізнесу, який працює в серці України, виробляє продукцію вельми сумнівної якості і, серед іншого, регулярно виграє тендери в зоні АТО. Виходить парадоксальна ситуація, коли російські власники заробляють гроші держави Україна і міжнародних донорів, виділені на відновлення розбомблених російськими ж військовими силами і російськими боєприпасами будівель.

Всеукраїнський солдатський комітет воїнів АТО провів власне розслідування, результатом чого став мітинг і вимога розібратися з прямим порушенням закону про те, що російський бізнес не може брати участь в державних тендерах. Комітет бачить логічним і знаковим кроком націоналізацію виробництва «Техно».

Це стане попередженням і багатьом іншим російським бізнесам, які продовжують заробляти на війні і українцях, проти яких воює їх держава.

Матеріал надано ІАЦ Всеукраїнським солдатським комітетом воїнів АТО.

Раніше…

20 червня біля стін заводу Техноніколь в Черкасах відбувся мітинг Всеукраїнського солдатського комітету ветеранів АТО з метою привернути увагу органів правопорядку до володарів підприємства, які є громадянами Росії та входять до найближчого оточення Путіна.

Раніше ЗМІ повідомляли про власників Техноніколю, заводу, який тривалий час безперешкодно працює в Україні та виробляє мінеральну вату, якою утеплюють будинки, дитячі садки, лікарні. Зокрема, такі об’єкти знаходяться і в зоні АТО на підконтрольній Україні частині Донбасу.

Бійців АТО обурює той факт, що підприємство російських власників не потрапило до санкційного списку, який раніше затвердила РНБО. «Це неприпустимо, що російський бізнес спокійно тут працює. Зароблені цим заводом в Україні кошти перетворюються на кулі, які вбивають наших солдат», – каже Олександр Дорошенко, лідер Всеукраїнського солдатського комітету ветеранів АТО.

Бійці стверджують, що на фронті українські солдати знають про Техноніколь та його російське коріння і їх обурює те, що влада абсолютно не цікавіться походженням цього підприємства. «Це означає, що їх хтось «кришує». Ми обов’язково дізнаємося, хто забезпечує «дах» цьому Техноніколю і будемо вимагати покарання для цих чиновників», – каже Олександр Дорошенко.

Як повідомляли ЗМІ, «унікальність» Техноніколю ще й в тому, що йому вдається без проблем вигравати тендери на утеплення об’єктів соціального значення, особливо в зоні АТО. Журналістам стало відомо, що продукція підприємства не відповідає якісним стандартам, прийнятим для цього продукту.

Техноніколівська “вата” легкозаймиста, оскільки в ній багато шлаку невідомого походження, що може бути токсичним та навіть радіоактивним. Така вата може підтримувати горіння, що робить її використання не лише непатріотичним, але й небезпечним.

20 червня в центрі Києва згоріла вщент будівля колишнього центрального гастроному, пам’ятка архітектури. Подейкують, що причиною займання стало недотримання норм безпеки будівельниками, які на той час працювали всередині. Одна з версій, яку ми почули на місці трагедії – що будівельники курили біля купи будматеріалів, зокрема, мінеральної вати. Ми знаємо, що будівля спалахнула надзвичайно швидко та знаємо, що зазвичай робітники здогадуються про техніку безпеки. Хіба що неочікувано спалахнуло те, що не мало б горіти зовсім. Пожежники не відкидають версії, що причиною швидкого загоряння та розповсюдження вогню стала саме вата.

Бійці АТО переймаються через те, що «те саме може статися з соціальними об’єктами, які утеплені мінеральною ватою Техноніколь», – каже Олександр Медушевський, командир автомобільного взводу 30-ї ОМБР, інвалід війни.

Тому будуть протестувати і закликати владу звернути увагу на недоброякісне підприємство з вимогою розібратися одразу в двох фактах: чому у нас працює бізнес російських олігархів, друзів Путіна, та чому ми утеплюємо їхньою небезпечною продукцією наші соціальні об’єкти, ще й за державні кошти? Поки що на жодне з цих питаннь ветерани АТО відповіді не отримали.

Сохранить

Сохранить