На Львівщині біля колишнього дитсадка знайшли півтораметрову змію

У Новому Роздолі на території колишнього дитсадка №9 та на дамбі озера "Барвінок" знайшли рідкісних червонокнижних полозів.

Змії є неотруйними. Про це повідомили на Facebook-сторінці Стрийського районного управління ГУ ДСНС Львівщини.

Одну змію довжиною близько півтора метри знайшли на території садочка №9, який тривалий час не працює. Іншу — на дамбі озера "Барвінок". У середу, 15 червня, рятувальники разом з герпентологом Тарасом Гринчишиним та біологинею Ольгою Паламаренко виловили плазунів. Фахівці визначили: вони належать до виду "полоз лісовий". За їхніми оцінками, розмір полозів вказує на те, що вони непомітно проживали біля людей щонайменше 7-8 років.

"Полоз лісовий — рідкісний для України, середземноморський вид плазунів, який перебуває під особливою охороною держави та Бернської конвенції. Охоче заселяє покинуті будівлі, трапляється у населених пунктах. Луски гладенькі, навколо середини тіла 21 або 23 ряди лусок. Верхня сторона тіла переважно однотонна, від різних відтінків оливкового, бурого чи сірого кольорів до майже чорного, нижня сторона — жовтувата або білувата. По боках голови ззаду є жовтуваті плями", — йдеться у повідомленні.

Тарас Гринчишин наголошує, лісовий полоз неотруйний та абсолютно не загрожує людині. Цей плазун ніколи першим не нападає на людину. Вкусити може лише тоді, коли на нього наступили, торкнулися або коли він не має шляху для втечі. У цьому випадку потрібно просто обробити рану будь-яким антисептиком. На