МінАП проти приватизації агрофірм, «Індар» загубився

На засідання урядового комітету під головуванням першого віце-прем’єра Степана Кубіва 3 травня винесено низку проектів документів щодо великої приватизації з переліком 26 держкомпаній на продаж. Копії документів є у розпорядженні Наварті та «Наших грошей».

Розглядатимуться :

проект розпорядження Кабміну «Про затвердження переліку об’єктів великої приватизації державної власності, що підлягають приватизації у 2018 році»;
проект постанови Кабміну «Про затвердження Порядку продажу об’єктів великої приватизації державної власності» ;
проект постанови Кабміну «Про затвердження Порядку подання уповноваженими органами управління державним органам приватизації пропозицій щодо включення об’єктів права державної власності до переліку об’єктів, що підлягають приватизації» ;
проект постанови Кабміну «Про затвердження Порядку передачі (повернення) функцій з управління майном державних підприємств, функцій з управління пакетами акцій (частками) у зв’язку з прийняттям рішення про приватизацію або про припинення приватизації об’єкта приватизації».

До переліку об’єктів великої приватизації в 2018 році внесено 11 підприємство енергетичної галузі – «Центренерго», «Тернопільенерго», «Запоріжжяобленерго», «Харківобленерго», «Миколаївобленерго», «Хмельницькобленерго», «Херсонська ТЕЦ», «Дніпровська ТЕЦ», «Криворізька теплоцентраль», «Сєвєроднецька теплоцентраль».

Також планують продати ще 15 держкомпаній інших галузей: «Об’єднану гірничо-хімічну компанію», «Вугільну компанію «Краснолиманська», «Азовмаш», «Турбоатом», «Завод Електроважмаш», «Дніпропетровський електровозобудівний завод», «Сумихімпром», «Одеський припортовий завод», «Запорізький титано-магнієвий комбінат», «Оріана», «Завод алюмінієвої фольги», «Президент-готель», «НАК «Украгролізинг», «Аграрний фонд», «Державну продовольчо-зернову корпорацію».

Мінагпрополітики заперечувало проти продаж «Аграрного фонду» через економічну непривабливість підприємства у зв’язку із відсутністю на балансі основних засобів. Єдиним активом в статутному капіталі розміром 5 млрд грн. є кошти державного бюджету, «що в цілому виключає інвестиційну привабливість суб’єкта господарювання», вказали у міністерстві.

Однак у Фонді держмайна, який виступив розробником проекту, відхилили це зауваження разом з запереченням МінАП та Мінфіну щодо приватизації «ДЗПКУ». Ця держкомпанія у 2012 році уклала з Ексімбанком КНР дві угоди на кредити на суму $3 млрд на 15 років в забезпечення зобов’язань по яким надано державні гарантії. Відповідно до умов кредитного договору, «ДПЗКУ» не повинно продавати чи передавати весь або частину свого активу без згоди китайського банку. Мінфін також вказав, що приватизації «ДПЗКУ» має передувати вирішення питання по погашенню заборгованості перед кредиторами.

ФДМУ відхилив це зауваження, пославшись на план по доходам від приватизації в 2018 році у розмірі 21,3 млрд грн. та протокол засідання Кабміну від 4 квітня, коли аграрному міністерству пропонували в термін до 1 травня подати Фонду пропозиції щодо заміни «Аграрного фонду» та «ДПЗКУ» у переліку об’єктів приватизації іншими підприємствами. Таких пропозицій від МінАП не надійшло.

Мінфін протестував проти приватизації ДП «Завод алюмінієвої фольги» через наявну прострочену заборгованість перед державою по кредиту 1997 року. Це держпідприємство було створено Міністерством промполітики в 2004 році, на його баланс було переведено закуплене раніше обладнання без відповідної передачі і боргових зобов’язань по кредиту на цю закупівлю. Кредит у розмірі $76,45 млн отримувала компанія «ЗаЛК». Це рішення Мінпромполітики у подальшому стало прецедентом, на підставі якого суд у 2005 році розірвав кредитну угоду.

В ФДМУ також відхилили це зауваження, пославшись на урядове доручення Мінфіну і Держказначейству самостійно визначитись щодо цієї заборгованості.

В висновку урядових експертів щодо переліку об’єктів вказано на відсутність у ньому ПрАТ «Індар». На нараді під головуванням прем’єр-міністра 26 квітня Фонду держмайна доручили включити цю фармацевтичну компанію у перелік на продаж в 2018 році. Але в остаточному проекті «Індару» не виявилось і його запропонували додати безпосередньо на Урядовому комітеті.