Як одіозний олігарх Гліб Загорій використовує схеми ухилення від оподаткування?

Гліб Загорій

Власник фармацевтичної фірми «Дарниця» Гліб Загорій є далеко не бідним і вельми впливовою людиною в Україні. Однак в планах бізнесмена – повний контроль над вітчизняним ринком медпрепаратів. Що дозволить більше заробляти не тільки на продажах ліків, але і на ухиленні від сплати податків.

Монополізація ринку

Гліб Загорій – фігура, що має непогані зв’язки як в фармацевтичному бізнесі, так і в політичних колах. Народний депутат України, який входить до фракції БПП, не приховує, що знаходиться «на короткій нозі» з багатьма впливовими членами президентської партії.

Наприклад, з Генпрокурором Юрієм Луценком, для порятунку репутації якого нещодавно не пошкодував понад 5 млн. Доларів. Або з головою Ради Федерації Федеральних Зборів РФ Валентиною Матвієнко, яка, як стверджують деякі джерела, має «частку» в офшорах сім’ї Загорій.

Гліб Загорій

Тож не дивно, що, при таких «друзів», бізнесмен Загорій не бачить себе в ні в якій іншій ролі, крім беззастережного монополіста фармацевтичного ринку України. Для цього політик використовує будь-які методи: від рейдерства до замаху на вбивство конкурентів.

Нині в планах фармацевтичного магната з’явився ще один пункт. Нещодавно черговим його активом стала мережа «Аптека 03». Отримавши контроль над нею, Гліб Загорій розширив схему відходу від оподаткування, реалізуючи великі партії препаратів, ніж зазначені в документах. Тобто, в який раз застосував махінації щодо простого народу.

Популярна аптечна мережа – непоганий засіб приховувати реальні обсяги продажів
Мережа «Аптека 03», що належить ТОВ «ТВА-Групп», сьогодні покриває 11 міст України та нараховує 70 аптечних закладів. Виручка компанії за 2015 рік обчислюється майже 700 млн. Грн.

Після того, як аптечну мережу придбав Гліб Загорій (його називають фарм-мафіозі Глеб Загорий), його «довірені особи» увійшли до складу акціонерів «ТВА-Групп». Це суттєво вплинуло на асортимент «Аптеки 03»: там значно збільшилася присутність ліків, випущених фармацевтичною фірмою «Дарниця».

Є і ще один аспект: як повідомляють наші джерела, відтепер на полицях мережі «Аптека 03» можна знайти набагато більші партії препаратів, ніж зазначені в документах при поставці. Працює це так: в аптечну мережу завозиться партія препарату, що користується підвищеним попитом. Наприклад, «цитрамон». Виробник – звичайно ж, «Дарниця».

При цьому, в накладних вказується кількість товару в два рази менше, ніж насправді поставляється в аптеку. У підсумку, половина партії залишається «в тіні». Звідси – збільшена прибуток і менші суми податків, які сплачує фармакологічна компанія «Дарниця».

Загорій

Загорій

Не забуваємо і про «прикритті» з боку правоохоронних органів, які просто не дадуть махінацій «спливти на поверхню».

Сумнівна компанія або фаворит екс-Міністра Раїси Богатирьової?

Крім того, фармацевтичний мільйонер Загорій увійшов до складу акціонерів ТОВ «Фрам Ко». Будучи створеної тільки в жовтні 2014 року, компанія вже зарекомендувала себе як активний постачальник ліків в медзаклади столиці та інших обласних центрів України.

Така конкурентоспроможність невеликого ТОВ, на перший погляд, дивує. Однак, все стає на свої місця, якщо навіть побіжно вивчити контакти і керівний склад «Фрам Ко».

Адреса підприємства збігається з тим, на який раніше було зареєстровано ТОВ «Фра-М», засноване вихідцем з Донецька Сергієм Ходос. Завдяки донецької реєстрації і близькості до «Партії Регіонів», компанія примудрялася вигравати багатомільйонні тендери за часів Віктора Януковича. Так, в 2012 «Фра-М» отримали від Міністерства охорони здоров’я майже 36 млн. Грн., А рік по тому навиігривать торгів на цілих 130 млн.

Помітно і те, що керує ТОВ «Фрам Ко» колишній комерційний директор «Фра-М» Наталія Калінська. Сьогодні компанія, як свідчать дані офіційного сайту, входить в першу п’ятірку фармацевтичних дистриб’юторів України.

Не дивно, що лікарський магнат Гліб Загорій захотів мати вплив на настільки потужного постачальника медпрепаратів. І своєї мети він домігся, увійшовши до складу акціонерів компанії. У 2015 році Загорій відвантажив їй продукції «Дарниці» на 500 млн. Грн., Що склало 35% від усього обороту, за 11 місяців 2016 року – 450 млн. Грн.

Таким чином, дистриб’ютор «Фрам Ко» використовується Загорієм для відмивання прибутку фірми «Дарниця». «Фрам Ко» – «Фра-М» має статус збиткової компанії протягом 10 років. Використовуючи канали збуту ТОВ «Фра-М», Гліб Загорій поставляє продукцію «Дарниці» на окуповану територію – в так звані «ЛНР» і «ДНР».

Неважко здогадатися, що при продажах через зазначеного фармдістрібьютора працює та ж схема: реально реалізовані партії препаратів значно перевищують поставлені по документах.

«Перемога» вже близько?

Як бачимо, Гліб Загорій семимильними кроками йде до монополізації ринку лікарських засобів України. Використовуючи при цьому будь-які можливі способи. На «порядку денному» у фарммагната – повний контроль як над усіма виробниками медпрепаратів, так і над дистриб’юторами, а також аптечними мережами країни.
Чи зможе він досягти бажаного? З огляду на наявні зв’язки нардепа, це – цілком реально. Хоча, надія на правоохоронну систему України все ще залишається. Адже зупинивши шахрайські схеми Гліба Загорія, українська влада нарешті отримає прецедент реальної, а не показової боротьби з корупцією.