Як на місці України з’явиться 100 маленьких «князівств» через децентралізацію

Як на місці України з'явиться 100 маленьких «князівств» через децентралізації

«Децентралізація – це ключовий елемент нашої підготовки до майбутнього членства в Євросоюзі. І це, якщо хочете, додаткова гарантія її незворотності ». Це слова президента Петра Порошенка, сказані в січні 2016 р

«Хочу запевнити, що децентралізація далі залишається нашим пріоритетом і буде тільки набирати обертів. Новий рік буде вже третім роком повноцінної реалізації реформи децентралізації … Я боровся за цю реформу, ще будучи Вінницьким міським головою. Я боровся за неї з перших днів роботи в центральній владі … Радію, бо кожній людині приємно бачити, як витрачені зусилля починають приносити результати ». А це написав прем’єр-міністр Володимир Гройсман роком пізніше, в січні 2017 р

Загалом, позиція керівництва країни однозначна – децентралізація розглядається як ключовий елемент внутрішньої політики та найважливіший інструмент перебудови країни.

За даними сайту «Децентралізація влади», на сьогоднішній день створено 366 об’єднаних територіальних громад (ОТГ), належить створити ще 712 ОТГ, передбачених перспективними планами. Фактично пройдена третину шляху.

Група ІС відстежує процеси створення ОТГ в регіонах Півдня і Сходу України, щоб оцінити, які ризики можуть виникнути з точки зору забезпечення стабільності і безпеки. В ході досліджень ми виявили ряд кумедних збігів, одним з яких на прикладі Херсонської області хочемо поділитися.

Заповідник і не тільки

На півдні Херсонщини, біля самого кордону з Кримом розташований Чаплинський район (населення – 35,6 тис. Осіб, площа 1,7 тис. Км.кв). Широкій публіці він відомий завдяки біосферному заповіднику «Асканія-Нова», а фахівцям ще й тим, що в цьому районі проживає найбільша турецька громада в Україні. Але мова піде про інше.

5 серпня 2015 р рамках реформи децентралізації Кабінет Міністрів, на підставі рішення № 1266 від 05.06.2015 р Херсонської обласної ради, затвердив перспективний план формування громад Херсонської області. Всього передбачалося створення 41 громади.

Згідно з планом в межах згаданого Чаплинського району передбачалося створити 3 ОТГ:

Чаплинському (центр – смт. Чаплинка, 11 сільрад)
Асканія-ського (смт Асканія-Нова, Маркеєвська, Хлібодарівська сільради)
Присиваську (центр – с. Григорівка, 5 сільрад).

Рішення прийняли, план затвердили, але щось пішло не так.

В результаті через рік з невеликим після затвердження Кабміном перспективного плану створення ОТГ, 9 вересня 2016 р Херсонська обласна рада вносить зміни в своє початкове рішення від 05.06.2015 р

Відтепер в Чаплинському районі заплановано створити вже не три, а 4 ОТГ шляхом відокремлення від Чаплинської ОТГ окремої території – Хрестовской ОТГ, до складу якої входять 5 сільрад площею ~ 300 км.кв (для порівняння: Ліхтенштейн – 162 км.кв, Андорра – 467 км.кв) і населенням ~ 5,6 тис. осіб.