Дострокові парламентські та президентські вибори в Україні: коли вони будуть?

Дострокові парламентські та президентські вибори в Україні

Розмови про дострокові парламентські, а місцями навіть про президентські перманентно виникають як у кулуарах парламенту, так і поза стінами Верховної Ради.

Президент Петро Порошенко раз по раз підкреслює, що ніяких дострокових виборів не буде. Ось і зовсім недавно в розпал «блокадній» історії глава держави заявив, що не дивлячись на бажання опозиціонерів «ніяких дострокових парламентських виборів, в яких зацікавлена ​​Росія, яка зацікавлена ​​в дестабілізації ситуації, я їм не подарую».

Наварті вирішив розібратися, хто ж саме зацікавлений в дострокових виборах і кому вибори не потрібні ні за яких обставин.

01

Хто хоче дострокових виборів?

Про бажання дострокових виборів в різний час заявляли лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко, «Опозиційний блок». УКРОП бізнесмена Ігоря Коломойського і ряд політичних сил, які поки не представлені в парламенті.

02

Навіщо вибори Тимошенко?

Бажання Юлії Володимирівни дострокових виборів пояснюється досить просто – рейтинги. Згідно з даними останніх з опублікованих соціологічних опитувань, саме політична сила колишнього прем’єр-міністра має всі шанси значно збільшити своє представництво в парламенті, яка зараз має найменшу фракцію в Раді.

03

Навіщо вибори «Опозиційному блоку»?

Після подій Революції Переваги «Опозиційний блок», переважна більшість членів якого становлять колишні представники Партії регіонів, перебував в стані своєрідного політичного нокдауну. Після виборів 2014 роки її представники були витіснені на узбіччя і відсторонені від основних політичних процесів.

Час минув, «опозиціонери» прийшли в себе. На тлі падіння рейтингів провладних партій, рейтинги ПРО кілька підрівнялися. Плюс до цього пропрезидентська коаліція, наявність якої постійно ставиться під сумнів, в важливих для себе голосувань часто вдається до допомоги ПРО з голосами.

Ще однією причиною, яка називається в кулуарах парламенту і в Адміністрації Президента, є бажання Москви дестабілізувати внутрішню ситуацію в Україні. У ПРО розмови про «руку Кремля» спростовують, але не особливо голосно.

04

Навіщо вибори Коломойському?

А ось на це питання однозначної відповіді немає. Хоча близькі до Коломойського політичні сили активно педалюють тему дострокових виборів, але в кулуарах парламенту подейкують, що вибори як такі зовсім не є самоціллю для олігарха.

05

Тоді навіщо це йому?

Для того, щоб відповісти на це питання, необхідно повернуться трохи назад у часі і згадати, що в кінці грудня минулого року був націоналізований «Приватбанк», що належав олігархові. Однією з умов цього кроку стало те, що протягом півроку Коломойський зобов’язувався внести додаткові застави під кредити, видані свого часу фінустановою для пов’язаних з бізнесменом компаній. Чим ближче до дати розрахунку, тим частіше лунають розмови, що ніяких коштів олігарх не внесе. Нібито їх просто у нього (вже) немає. І за допомогою «розхитування» політичної ситуації він провокує Банкову до переговорів.

06

Навіщо вибори непарламентських політичних партій?

Відповідь на це питання очевидна. Будь-яка політична сила ставить собі за мету прихід до влади і представництво в парламенті є, так би мовити, must be. Якщо тебе немає в парламенті, то і набір інструментів для впливу на ситуацію в країні досить обмежений.

07

Виходить, що за вибори виступають всі опозиційні сили?

А ось і не всі. Наприклад, опозиційна «Самопоміч» заявляє, що не дивлячись на незгоду з багатьма діями влади, поки мова про дострокові вибори вести не варто. Позиція партії ґрунтується на тому, що дострокові вибори без зміни закону про вибори ні до чого не приведуть. У партії впевнені, що вибори можуть відбутися лише на пропорційній основі за відкритими списками.

08

Порошенко постійно звинувачує мера Львова Андрія Садового в «сміттєвої ситуації» у Львові, «Самопоміч» боролася з владою через блокаду, а виборів не хочуть. Якось дивно…

Власне, саме в «сміттєву кризу» може таїться відповідь на питання, чому «Самопоміч» поки не акцентує увагу на виборах. Щоб не говорили її представники, однак репутацію лідера партії Садового ця історія таки трохи підмочила, і зараз не зовсім той час, коли можна йти на вибори. Є ризик залишити свій рейтинг «під сміттям».

09

До речі, а що там Олег Ляшко?

Останнім часом лідер «радикалів» теж загрожує перевиборами, якщо влада не підвищить пенсії для пенсіонерів. Проте, співрозмовники Realist’a в уряді запевняють, що в Мінсоцполітики давно опрацьовують можливість підвищення пенсій, а Ляшко лише політично «осідлав» тему, щоб потім зняти з неї бонуси. Мовляв, бачите, ми їх змусили.